Handelsministeren havde hænderne fulde, da hun satte fokus på samarbejdet mellem landbrug og fødevare-erhverv. Pia Olsen Dyhr fik nemlig lov til at malke en ko og selv lave mælken om til is.

Det var ismejeriet Hansens Is fra Jægerspris og landsbrugs-kollektivet Svanholm, der havde inviteret SF-ministeren en tur i stalden for at fejre deres nye samarbejde. Svanholms køer bliver nu eneleverandører af økologisk mæk til Hansens Is, som ligger blot tre kilometer væk fra de græssende kreaturer. Pia Olsen Dyhr er som handels- og investeringsminister glad for den slags lokale samarbejdsaftaler.

- For mig at se, er det et leverandørsamarbejde, der kan være forbillede for andre dele af fødevareerhvervet, siger Pia Olsen Dyhr, der cyklede fra Svanholm til ismejeriet, da hun havde malket koen færdig.

Her blev mælken hældt ned i ismaskinerne og bagefter var der is til alle.

- Dermed er den nye mælkeevej åbnet, fastslog brødrene Rasmus og Anders Eibye, der driver Hansens Is og er fjerde generation i familie-firmaet.

Det var Hans Hansen, der i 1922 grundlagde by-mejeriet i Hillerød med fremstilling af mejeriprodukter, krystalis og flødeis. Familien fremstiller stadig is efter Hansens metoder, der bla. betyder portionsblanding af isblandingen, lang modningstid og fokus på gode råvarer.

- Det er en stor tilfredstillelse at være med til at udviklee et fødevaresamarbejde, hvor kvalitet og miljø kobles til historie, nærhed og gennemskuelighed, og samtidig vise en vej udenom storindustri og snævert prisfokus, lød det fra Poul Henrik Hedeboe, landmand på Svanholm.