Siden 1988 er TV2 Nyhederne, Sporten, Eleva2eren og Vild med dans strøget over din skærm aften efter aften. Gratis. Men nu er det slut. Til nytår kan TV2 blive en dyr vare for 300.000 danskere uden kabel-tv. Men er kanalen værd at betale for?

Den 1. januar skal de, der vil se TV2' s hovedkanal, betale ved kasse et. Og prisen bliver ikke ens for alle. For langt de fleste danskere bliver udgiften - heldigvis - minimal, da TV2 fremover vil indgå i mange af tv-pakkerne - bl. a. hos BOXER TV, der lover, at kanalen vil være at finde i alle deres pakker.


Men scenarierne for, om TV2 vil indgå i grundpakken eller mellempakken hos eksempelvis Danmarks største kabeludøver YouSee, er fortsat helt åbne, hvilket kan betyde store prisforskelle for forbrugere. Og for de 300.000 danskere uden kabel-tv kan TV2' s overgang til brugerbetaling blive en bekostelig affære.

Men hvad er det egentlig for et TV2, du kommer til at betale for? Ifølge mediekommentatorer og branchekilder, som TV2 har talt med, er det en kanal med alvorlige problemer og udfordringer.

- Det største problem er, at tv-markedet er på vej i en retning, hvor det for alvor er tydeligt, at TV2 er en lille fisk. Det koster så mange penge at lave tv, og TV2 har ikke de penge. SBS og TV3 er med i koncerner, der er mere end 10 gange større end TV2, lyder vurderingen bl. a. fra Mads Bredal, der er kommentator fra mediebureauet Carat.

Og de økonomiske problemer, som TV2 har været i de sidste fire-fem år er gået hånd i hånd med dårlige seertal og problemer med kvaliteten af programmer. Det seneste eksempel hedder 'Den som dræber'. Den stort opslåede dramaserie, der slumper rundt på seertal mellem 600.000 og 850.000.

- DR er fantastisk gode på dramaer og underholdning. Der har TV2 ikke været stærke nok. Det handler om at få den helt rigtige programkvalitet på dramaområdet. Men hvis de ikke får sat ind på de rigtige programmer, så mister de seere og får endnu færre reklameindtægter -og med færre reklameindtægter følger færre penge til at udvikle nye, gode programmer. Og så er vi inde i en ond cirkel, lyder detetetet fra Mads Bredal.

Også tv-dramaeksperten Gunhild Agger slår ned på TV2' s kunstneriske formkrise i sin artikel 'Den som dræber spændingen' fra Videnskab.dk.

- Det er ærgerligt, men TV 2s stort lancerede krimithriller 'Den som dræber' er klicheernes holdeplads. Det gør det til en kedelig oplevelse at tænde for TV 2 søndag aften kl. 20. TV 2 har udfordret DR på sendetidspunktet, men har for lidt at byde på, lyder dommen.

- Der er tale om ren rutine. Ingen af genrens centrale elementer glimrer ved fornyelse. Det gælder for den spænding, der er afgørende for genren. Det gælder for plottet. Og det gælder for karaktererne. Øv.

Hos TV2s øverste ledelse anerkender direktør Merete Eldrup, at kanalen har haft alvorlige problemer, men chefen vil ikke anerkende, at TV2 halter på kvaliteten.

- Vi har været i knæ. Men vi er ved at rejse os godt op. Men jeg er glad for, at der er mediekommentatorer, der også ser det billede, at vi er en lille spiller i det globale marked. Herhjemme kan vi blive set som kæmpestor og stærk. Men hvis man ser udenfor landets grænser, så er vi oppe mod nogle meget, meget stærke kræfter, lyder forsvaret.

- Jeg synes ikke, man kan sige, at kvaliteten ikke er høj nok. Men vi har oplevet, at seertallene er faldet. Men det er en naturlig udvikling. Seere hopper ud på sidekanalerne. Manden vil se Topgear, kvinden vil se Topmodel, og så finder de ud af det, siger Merete Eldrup.

Og TV2 har da også for alvor brug for at få kunderne med i båden, når kanalen overgår til brugerbetaling, fortæller mediekommentator Flemming Jensen fra Mediaedge CIA.

- På plussiden er der en markant øget indtægt fra brugerbetaling. Det er en markant knap at skrue på. Det kan vi se på både SBS, TV2s brugerbetalte kanaler og hos Viasat. Spørgsmålet er, hvor mange, der vil betale for TV2' s vare.