Træpaller, mursten, borde og bænke står stablet foran indgangen til Københavns Tekniske Skole på Nørrebro for at holde lærerne ude.

Eleverne på skolen har torsdag morgen siden kl. 7 valgt at barrikadere indgangen og nedlægge undervisningen i protest mod manglen på praktikpladser.

- Må jeg komme ind? spørger en lærer på cykel foran afspærringen.

Eleverne laver en lille åbning i blokaden, og læreren får besked på at gå op på lærerværelset.

En af de mange elever, der er mødt op foran Københavns Tekniske Skole(KTS) torsdag morgen, er 18-årige Anders Massigeh. Han går på tømmeruddannelsen, men er en af de mange elever, der mangler en praktikplads.

- Det er rigtig irriterende, at jeg spilder min tid, fordi jeg ikke kan få en praktikplads. Det er et stort problem, og der er mange elever på skolen, der mangler en praktikplads. Derfor har vi i dag valgt at nedlægge undervisningen, fortæller Anders Massigeh.

18-årige Anders Massigeh (tv) er en af de mange elever fra Københavns Tekniske Skole, der mangler en praktikplads. Han holder sammen med Frederik Stæhr (th) vagt ved blokaden.
18-årige Anders Massigeh (tv) er en af de mange elever fra Københavns Tekniske Skole, der mangler en praktikplads. Han holder sammen med Frederik Stæhr (th) vagt ved blokaden. Foto: Michael Bothager
Vis mere

Blokaden har ikke noget med lockouten af lærerne at gøre. Konflikten på skoleområdet berører stort set ikke undervisningen på KTS, da hovedparten af skolens lærere er ansat i tjenestemandslignende stillinger og er derfor ikke konfliktramt.

- Men vi er nok blevet lidt inspireret af, at man kan gøre noget. Vi har sympati med de lockoutede lærere, men vi har vores egen sag at kæmpe, siger en ung kvinde.

I går var eleverne samlet i kantinen, og en håndsoprækning afgjorde hurtigt, at der var stemning for at handle. Formålet med at nedlægge undervisningen er ifølge eleverne at sætte fokus på den store mangel på praktikpladser. Eleverne håber på, at de med deres aktion kan råbe både politikere og erhvervslivet op og få dem til at handle.

En flok lærere står ude foran afspærringen og snakker og drikker kaffe, som eleverne har haft med. Ledelsen og det administrative personale må ikke komme ind, mens lærerne må blive fulgt op på lærerværelset.

Lærerne på Københavns Tekniske Skole er ikke ramt af lockouten, men torsdag morgen kunne de ikke arbejde, da eleverne på skolen havde valgt at nedlægge undervisningen.
Lærerne på Københavns Tekniske Skole er ikke ramt af lockouten, men torsdag morgen kunne de ikke arbejde, da eleverne på skolen havde valgt at nedlægge undervisningen. Foto: Michael Bothager
Vis mere

Per Sanddorff, der er faglærer på tømmeruddannelsen, er overrasket over blokaden, men kan godt forstå eleverne.

- Jeg synes egentligt, at det er fint nok, at eleverne har valgt at lave en blokade. Det er et reelt problem, at de ikke kan få praktikpladser. Med det her har de mulighed for at sætte fokus på problemet, siger han og trækker sin cykel over mod lærerværelset.

- De fleste lærere har taget det pænt, fortæller 18-årige Frederik Stæhr og fortsætter:

- Vi bliver gerne stående her hele dagen, hvis det er det, der skal til. Politikerne skal se, at der ikke er sket så meget, som de tror.

Enhedslisten støtter teknisk skoleelevers blokade og krav om praktikpladser. Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund var selv til stede ved blokaden, og hun mener, at regeringen lader eleverne på Teknisk Skole, der mangler en praktikplads, i stikken.

- Det er fuldstændig urimeligt, at regeringen på den ene side stiller krav til, at de unge skal tage en uddannelse, og på den anden side ikke vil sikre, at de kan gøre den færdig, siger hun.

Rosa Lund mener, at regeringen meget nemt kunne skaffe praktikpladser til de elever, der mangler en. Det kræver, at vi stiller større krav til virksomhederne om, at de skal løfte et uddannelsesansvar og bruge sociale klausuler i alle offentlige udbud, forklarer hun.