Trusler, chikane og overfald i fritiden får sygefraværet til at stige voldsomt blandt de ansatte i danske fængsler.

En fængselsbetjent bliver skudt to gange i benet på vej til arbejde. En anden bliver tildelt adskillige knivstik. En tredje finder skydeskiver i postkassen, og en seddel hvor der står: ’Du er den næste’.

2016 har været et farligt år for de danske fængselsbetjente, og det kan ses i statistikken over sygefravær.

I 2016 havde de danske fængselsbetjente i gennemsnit 24,5 sygedage. Det er en voldsom stigning alene i forhold til 2015, hvor antallet også var steget.

I de københavnske fængsler er det gennemsnitlige antal sygedage helt oppe omkring 30 dage.

»Der er ingen tvivl om, at de mange episoder med vold og chikane i fritiden er medvirkende til, at sygefraværet er steget enormt,« siger Kim Østerbye, der er formand for fængselsforbundet.

I krig med bander

En konflikt mellem Kriminalforsorgen og de to bander LTF og Black Army har ført til en række overfald og trusler mod de ansatte i fængslerne. Konflikten udspringer af, at Kriminalforsorgen har isoleret banderne på særlige afdelinger med strenge regelsæt.

Det har de gjort for at undgå, at nye indsatte bliver presset ind i banderne. Bandemedlemmerne har kun samvær med andre bandemedlemmer og kun to og to ad gangen. De strenge afsoningsforhold fik banderne til at erklære krig mod fængselspersonalet, ikke kun inde i fængslerne, men også uden for murene.

Fire gange er fængselsbetjente blevet overfaldet i deres fritid. Derudover har der været omkring 50 sager om chikane mod fængselsbetjente uden for fængslerne. Chikane foregår blandt andet ved, at der ligger en skydeskive i postkassen og en seddel, hvor der står ’du er den næste’.

Der er ansatte, der bliver forfulgt på vej hjem fra arbejde og bliver peget på med pistolfingre. Der er også eksempler på, at der holder en sort BMW foran fængselsbetjentens hus. Inde i bilen sidder der så fire unge mænd med indvandrerbagggrund og tager billeder af huset og bilen, mens den ansattes familie og børn ser det hele.

»Det er rigtig hårdt for dem, det går ud over, men det er også en belastning for deres kolleger. Frygten for at det er dig, det rammer næste gang, gør det svært at gå ind til fangerne med tillid, og det belaster arbejdsmiljøet i forhold til de grupper,« siger Kim Østerbye.

Udover chikane og overfald peger Kim Østerbye også på Justitsministeriets 21 tiltag mod mobiltelefoner i fængslerne, som en væsentlig stress- faktor. Tiltagene er blevet iværksat uden ekstra midler og betyder, at de fængselsansatte skal udføre kropsvisitationer af alle, der kommer ind og ud af fængslerne.

Har hyret tidligere PET-chef

For at komme overfaldene og truslerne til livs har Kriminalforsorgen betalt den tidligere PET-chef Jakob Scharfs firma Certa 1,2 mio kr. for at vejlede personalet i personlig sikkerhed.

Det har ført til, at en række tiltag er sat i værk. De ansatte rådes blandt andet til at overveje, hvordan de agerer på Facebook, og tænke over, hvilken vej de går hjem. Derudover er der iværksat en række tiltag, som er hemmelige.

Ifølge HR-chef i Kriminalforsorgen Marianne Fæster Nielsen stammer stigningen i sygefraværet fra omkring 160 personer med langtidsfravær.

»Når vi dykker ned i tallene, kan vi se, at der er en sammenhæng med vold og trusler. Det her er Kriminalforsorgen, og vi kan ikke fuldstændig fjerne trusselsbilledet, men vi kan blive bedre til at følge op og debriefe de ansatte, der bliver ramt. Det handler om at sætte ind, lige når det er sket, og i månederne efter,« siger Marianne Fæster Nielsen.

BT har i forbindelse med denne artikel kontaktet jjustitsminister Søren Pape (K), men han er ikke vendt tilbage med kommentarer.