To regioner går nu i gang med pilotprojekter, hvor sygehuspatienter skal betale et gebyr, hvis de udebliver fra aftalte behandlinger.

Sløsede patienter, som udebliver fra aftalte undersøgelser og behandlinger på danske sygehuse, vil snart blive afkrævet et gebyr for at have spildt lægernes tid og sundhedsvæsenets penge.

For første gang nogensinde vil to regioner – Region Syddanmark og Region Midtjylland – nu gøre brug af en mulighed i lovgivningen for at indføre gebyrer ved udeblivelser, der har eksisteret siden 2004, men som ingen regioner hidtil har ønsket at benytte.

Det sker efter hårdt pres fra den nye SRSF-regering og bliver i første omgang i form af pilotprojekter på bl.a. Region Syddanmarks rygcenter i Middelfart, hvor patienterne nu skal til at betale, hvis de ikke dukker op til aftalte behandlinger.

- Det er ikke en idé, der er vokset i min baghave. Der er ingen tvivl om, at det er usolidarisk og uretfærdigt, at folk bare udebliver, og at det ikke bør kunne ske, uden at det har en konsekvens, siger regionsrådformand i Region Syddanmark Carl Holst (V).

- Men pragmatisk set kan man også frygte, at det vil medføre en masse bureaukrati. For hvad sker der, hvis folk nægter at betale, og hvad så når sygehuset aflyser? Men nu kører vi nogle forsøgsprojekter for at få nogle erfaringer, så vi kan se, om det er en god idé eller ej, siger Holst, der også er næstformand i Danske Regioner, til Berlingske.

Der er ikke foretaget systematiske opgørelser over udeblivelser på danske sygehuse, og i registreringerne skelnes der langt fra altid mellem, om det er patienten, der er blevet væk, eller om det er sygehuset, der har aflyst behandlingen.

En opgørelse fra Region Syddanmark har vist, at der hér i 2010 blev aflyst ca. tre procent af alle operationer. Men kun i hvert tredje tilfælde skyldtes det, at patienten udeblev uden at melde afbud. I langt de fleste tilfælde havde patienten meldt afbud, var indlagt med en anden sygdom eller også var det »forhold på hospitalet«, som var årsagen. Eksempelvis sygdom blandt personalet eller pludselig akut aktivitet som følge af f.eks. et trafikuheld.

Men det seneste års tid er der fra centralt hold med stigende styrke blevet insisteret på, at regionerne skulle gøre brug af gebyrmuligheden.

Den tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) fik det ind i økonomiaftalen med regionerne sidste forår, og den nye regering skriver direkte i sit regeringsgrundlag, at man finder det rimeligt at opkræve gebyrer.

Det sker med det argument, at det »er spild af personalets tid, dyr teknologi og operationsstuer, når patienter bliver væk fra deres aftaler«, samt at det forhindrer andre patienter i at komme tidligere til. Gebyrer skal desuden kædes sammen med øget brug af SMS-påmindelser til patienterne om deres aftaler, som stadig flere sygehuse er ved at tage i brug.

Både blandt patienter og læger er der dog en betydelig skepsis over for gebyrerne. Formand for Danske Patienter Lars Engberg mener, at det vil »drukne i administration«, og Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen frygter, at der vil være en betydelig risiko for, at det vil ramme socialt udsatte særligt hårdt.

- Vi skal være påpasselige med at gå denne vej, siger han.