KØB PLUS!

Armstrong vil tale ud hos Oprah Winfrey

Nu er Lance Armstrong tilsyneladende klar til at tale om doping-sagen, der endte med, at han fik frataget alle sine syv Tour de France-sejre.

Efter at Lance Armstrongs eneste svar på doping-sagen hidtil har været frække oneliners på Twitter suppleret med provokerende billeder, er den en gang så berømmede amerikanske cykelrytter nu klar til at give sit syn på afgørelsen, der betød, at han mistede sine syv sejre i Tour de France.

Og Armstrong har valgt et usædvanligt og alligevel forudsigeligt at tale ud om sin fortid: Han har sat talkshow-dronningen over dem alle, Oprah Winfrey, stævne. Her vil han sidde over for en interviewer, der snarere vil møde ham med forståelse og sympati end kritiske og ubehagelige spørgsmål.

Winfrey møder Armstong i den tidligere cykelrytters hjem i Austin, Texas, og på programmets hjemmeside lover hun, at det er interview, hvor der ikke bliver holdt nogen spørgsmål tilbage. I følge foromtalen vil Armstrong tale både om 'den påståede doping-skandale, årene med beskyldninger om at snyde, og anklagerne om brug af præstationsfremmende stoffer gennem hans cykel-karriere'. Så er tonen slået an, der bliver næppe tale om de store bekendelser fra Armstrongs side.

Programmet bliver sendt torsdag 17. januar om aftenen amerikansk tid på Oprahs egen tv-kanal, OWN, men det vil samtidig blive streamet på oprah.com.

Det er første gang, at Armstrong taler om doping-sagen, siden han mistede sine syv Tour-titler. Han afviste at gå i clinch med USADA, der fremlagde den store rapport, der dokumenterede udbredt og systematiseret doping-misbrug på det tidligere  US Postal (senere Discovery)-hold, og det blev betragtet som en indrømmelse. Siden har han mistet store sponsoraftaler, ligesom han er udelukket fra sporten på livstid. Det har blandt andet også betydet, at han ikke kan stille op i triatlon-konkurrencer, selvom han sidste år vendte tilbage til sporten, som han havde satset på som ung, inden han helligede cyklingen.

Han har også trukket sig som formand fra den fond, som han selv har skabt, Livestrong, der gennem adskillige år har samlet mange penge ind til kræftbekæmpelse.

Samtidig er det også kommet frem, at Armstrong forsøgte at donere et større beløb til det amerikanske antidoping agentur - ligesom han tidligere har doneret penge til den Internationale Cykel Union, UCI. Men direktøren for USADA, Travis Tygart, afviste blankt det generøse tibud.

Det skete på et tidspunkt midt i det foregående årti, hvor Armstrong i høj grad stadig var aktiv på topplan.

- Jeg var rystet, siger Travis Tygart i et interview, der bliver vist onsdag aften i amerikansk tv.

- Det var klart - der var en klar interesse-konflikt for USADA. Vi tøvede overhovedet ikke, da vi afslog det tilbud.

Tygart bekræfter, at det var et beløb i omegnen af 250.000 amerikanske dollars eller 1,4 million kroner.

Læs også: