Førende eksperter er rystede over, at regeringen vil presse syge mennesker i arbejde. Der findes ingen dokumentation for, at arbejde gør syge raske.

Syv af Danmarks førende forskere i arbejdsmiljø, stress og sygefravær afviser, at der er videnskabeligt belæg for, at en stressramt eller psykisk nedbrudt person bliver hurtigere rask ved at komme tidligt retur på arbejdspladsen. Det skriver Ugebrevet A4.

Det er beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som mener, at syge har bedst af at gå på arbejde. Uanset om diagnosen er ondt i ryggen, stress eller svær depression. I sin handlingsplan til at nedbringe danskernes sygefravær slår han fast, at ny viden viser, at vi risikerer "at gøre ondt værre, hvis vi i misforstået venlighed lader syge gå hjemme". Og på ministeriets hjemmeside hedder det, at "raskmeldinger hjælper alle sygemeldte - og effekterne afhænger ikke af diagnosen".

Tidligere professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, Tage Søndergaard Kristensen undrer sig:

- Det er jo ren magi. Det er jo ligesom Jesus, der går hen og siger til folk, der er ved at dø: "Rejs dig! Du er rask", og så er de ikke syge mere.



/ritzau/