Den mand, to sønner så stikke en kniv i ryggen på deres far fra Østfyn, slipper ikke alene for straf. Han får måske endda penge ud af det, skriver Fyens Stiftstidende onsdag.

- Jeg er rystet. Det er for vildt. Ét er, at han går fri, men at han har den frækhed at søge erstatning giver mig helt kuldegysninger, siger Trine Søgaard.Hun er gift med den 46-årige mand fra Østfyn, som den 1. maj 2007 blev stukket ned med kniv i ryggen efter et banalt trafikuheld i Nyborg.Kniven var tæt på en hovedpulsåre og to centimeter fra rygsøjlen.

Den 27-årige mand fra Vollsmose, der stod anklaget, gik fri i byretten, fordi vidner var blevet truet til tavshed af den 27-åriges bror. Østre Landsret afviste i februar ankesagen, fordi politiet havde begået en procedurefejl ved forkyndelsen.

Dermed bliver ingen nogensinde dømt for knivstikkeriet mod den 46-årige familiefar.

Den 27-årige mand, som sønnerne og flere vidner så føre kniven i ryggen på familiefaderen, sad varetægtsfængslet i sagen fra den 3. maj til 23. oktober 2007.Det vil han nu have erstatning for, og det chokerer den østfynske familie, der har fået smadret sit liv efter den fatale politibrøler.

- Jeg er dybt, dybt rystet. Det gør mig virkelig gal. Jeg håber ikke, han får så meget som en krone i erstatning, siger Trine Søgaard.

Mere end 100.000 kroner
Den 27-åriges forsvarer bekræfter, at der er rejst erstatningskrav. Han husker ikke det nøjagtige beløb, men der er tale om "væsentligt mere end 100.000 kroner", som han udtrykker det.

- Det har jeg gjort, fordi min klient er frifundet, og da han har siddet frihedsberøvet gør jeg krav på erstatning, siger advokat Mogens Juhl, Odense.Han erkender, det er uomtvisteligt, at familiefaren er stukket ned med kniv.

- Jeg går ud fra, at den kniv ikke er røget om i ryggen af sig selv. Men hvem har sendt den kniv af sted? Min klient er i hvert fald frifundet, siger forsvareren.Hos Fyns Politi bekræfter chefanklager Jan Stick, at den formodede knivstikker kan søge erstatning.

- Alle kan søge erstatning, hvis man har været uberettiget frihedsberøvet, siger han.Chefanklageren siger dog også, at selv om man søger er det ikke ensbetydende med, at man får erstatning. Det sker altid ud fra en individuel vurdering i de enkelte sager.

At den 27-årige overhovedet søger erstatning kalder formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF) "stærkt forargeligt" og "moralsk forkasteligt":- Jeg er forarget over, at han gør det. Han er gerningsmand til en forbrydelse og går fri på grund af en fejl. Skal han så virkelig have erstatning? Vil han være det bekendt, spørger han.

Retsudvalget har bedt justitsministeren om en redegørelse om sagen, der på grund af politiets procedurefejl har smadret den østfynske families liv.- Man kan spørge, hvem der er offeret i denne sag.

Er det gerningsmanden, der nu søger erstatning for varetægtsfængslingen eller er det ham, der er psykisk nedbrudt efter at være stukket ned, og hans familie. Jeg synes, det må være det sidste, siger Peter Skaarup.