Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Lotte Tarp er død - 57 år gammel - efter længere tids kræftsygdom. Hun lagde ud som smuk blondine, men som tiden gik blev alle de andre talenter gravet frem. Igennem alle årene var hun en fryd for øjet med sin diskrete charme og sine dragende smukke øjne.

I starten var det hendes bryster, der sikrede hende berømmelsen. Allerede som 16-årig debuterede hun i den erotiske komedie »Det tossede paradis« med blandt andre Dirch Passer. Og i 1964 chokerede hun nationen ved at være den første topløse pige hos Ekstra Bladet.

Sin livslange kærlighed til filmverdenen fik Lotte Tarp nærmest ind med modermælken, via moderen Åse Tarp, som var filmsminkøse. Lotte Tarps udvikling fra dum til klog blondine følger fint kvinderollens almindelige udvikling i Danmark fra 60erne til i dag.

Den kønne pyntegenstand viste sig at kunne mindst lige så meget som hendes mandlige med- og modspillere. Efter en rolle i den første Olsen Banden-film var hun med i fremtidsfilmen »Manden, der tænkte ting«. I 1970 spillede Tarp præstefrue i forfatter-ægtemanden Henrik Stangerups film »Giv Gud en chance om søndagen«.

To år senere fik hun en Bodil for sin præstation i »Farlige kys«, og hun kunne dermed konstatere, at skuespilleruddannelsen fra Privatteatrenes Elevskole ikke var spildt. I 1980 brillerede hun i filmen »Kvindesind«, hvor hun havde den altdominerende hovedrolle.

Selv om det var filmen, som Lotte Tarp viede sin lidenskab, så havde også teatret hendes bevågenhed og ældre teatergængere husker hende sikkert fra »Vidunderlige kælling« og Vita Andersens »Elsk mig«. Også en række revyer har fejret succeser med hende som instruktør og skuespiller.

I 1997 sprang Lotte Tarp ud som tyskerunge i den selvbiografiske bog »- det sku' nødig hedde sig«. En livslang hemmelighed blev udbasuneret til offentligheden.

Lotte Tarp var et af over 5000 børn, som blev født under krigen som resultat af kærlighedsaffærer mellem tyske soldater og danske kvinder. Tarp valgte at tage tyren ved hornene og gøre op med emnet, som stadig var tabubelagt.

Lotte Tarp har været gift med den afdøde forfatter Henrik Stangerup og ham fik hun sønnen Jacob med. Ved sin død var Lotte Tarp gift med jazzpianisten og kapelmesteren Niels Jørgen Steen.

Andre læser også