Som en af sine første gerninger som præsident forsøgte Donald Trump at skaffe beviser for, at folkemængden foran Det Hvide Hus var større til hans indsættelse, end den var til Barack Obamas i 2009.

Lørdag morgen - dagen efter sin indsættelse - ringede Donald Trump til direktøren for National Park Service, Michael T. Reynolds, for at få ham til at skaffe flere billeder fra indsættelsesceremonien. Præsidenten mente, at der måtte være billeder, der beviste, at pressen havde løjet ved at bringe billeder, hvor man kunne se, at der var markant flere mennesker på pladsen, da Obama blev indsat i 2009.

Washington Post har talt med kilder tæt på præsidenten, som angiveligt overværede den telefonsamtale, hvor Trump bad om flere billeder.

De fortæller, at Reynolds fik besked på at ringe til et nummer på en seddel. Da han gjorde det, blev han stillet direkte videre til præsidenten.

Netop størrelsen af folkemængden ved indsættelsen er blevet et stort tema for den nye præsident. Så stort, at han altså brugte en del af sin første dag på kontoret på sagen.

Rygterne begyndte hurtigt at løbe i Washington og i National Park Service, som er en statslig myndighed, der har ansvaret for alle USAs parker - også nationalparkerne. Kilderne, som avisen har talt med, taler under forudsætning af anonymitet på grund af sagens følsomme karakter. Hverken Michael T. Reynolds eller andre hos National Park Service vil udtale sig om det.

»The National Park Service kommenterer ikke på interne samtaler mellem administrative embedsmænd,« siger en embedsmand til Washington Post.

En pressetalskvinde i Det Hvide Hus siger til avisen, at opkaldet bare demonstrerer, at Trump har tænkt sig at praktisere en åben ledelsesstil, hvor han selv er i kontakt med medarbejderne.

»Han er ikke en, som sidder og venter. Han handler og får ting gjort. Det er én af grundende til, at han er præsident i dag, og at Hillary Clinton ikke er,« siger Sarah Huckabee Sanders.

Forskellen mellem Trumps og Obamas indsættelser. Trumps øverst. (Arkivfoto)
Forskellen mellem Trumps og Obamas indsættelser. Trumps øverst. (Arkivfoto) Foto: STAFF
Vis mere

Da Trump senere lørdag talte i CIAs hovedkvarter, kom han med et voldsomt angreb mod pressen for dækningen af indsættelsesceremonien. Han mente, at pressen havde leveret en 'bevidst fejlagtig dækning.'

»Som I ved, har jeg en igangværende krig med medierne. De er blandt de mest uærlige mennesker på jorden,« sagde han.

Han insisterede på, at ceremonien havde tiltrukket flere mennesker end Obamas.

»Jeg holdt en tale. Jeg kiggede ud, og det lignede 1,5 millioner mennesker,« sagde han og understregede, at pressen havde vist et område, hvor der stort set ikke stod nogle mennesker.

Nogenlunde samtidig holdt hans nye pressetalsmand Sean Spicer sit første pressemøde, hvor han læste en erklæring op fra præsidenten.

»Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse - punktum - både her og over hele verden.«

Myndigheden The National Park Service kommer ikke med bud på størrelsen på folkemængden, men eksperter, som har kigget nærmere på billederne, anslår, at den ikke var mere end en tredjedel af Obamas otte år tidligere.

Ifølge Washington Post blev Michael T. Reynolds overrasket over præsidentens henvendelse, men han skaffede dog flere billeder, som han sendte til Det Hvide Hus. De bevidste dog ikke Trumps påstand om, at der var mere end en million mennesker til indsættelsen.