EU-præsident Charles Michel siger, at værktøjer skal benyttes på det rette tidspunkt.

Det var en "intens politisk debat", og den endte uden det ønskede resultat for de EU-lande, som savner akut nødhjælp til økonomier i frit fald som følge af coronakrisen.

EU's stats- og regeringschefer kunne ikke enes om slagkraftige finanspolitiske greb, da de torsdag tilbragte en lang aften sammen - forbundet via videokameraer, computere og skærme.

En pakke af initiativer, der skal imødegå de alvorlige økonomiske følger af coronavirus, skal udarbejdes af eurozonens finansministre "i løbet af to uger".

Det skriver stats- og regeringscheferne i en fælles erklæring. Det, at de faktisk udsendte en fælles erklæring, endte som en slags succes, da der længe var tvivl, om landene kunne enes om en sådan.

Finansministrene i Eurogruppen forsøgte tirsdag aften at blive enige om finanspolitiske tiltag. Det kunne de ikke.

Derfor blev det en lidt længere torsdag aften for Mette Frederiksen og de øvrige stats- og regeringschefer.

Undervejs i mødet antydede Italiens premierminister, Giuseppe Conte, en slags krise, da han lidt utraditionelt kom med en offentlig udmelding, om at han ville nægte at tilslutte sig en fælles tekst, hvis ikke han fik sin vilje.

Italien er det EU-land, der er værst ramt af coronavirus med flest døde og smittede.

Som vanligt, når det gælder Eurogruppen, var der en splittelse mellem nord og syd i forhold til, hvilke finanspolitiske tiltag landene er klar til at benytte.

Landene i nord er imod de såkaldte coronaobligationer, som er en fælles gældsudstedelse, der skal holde hånden under de hårdest ramte økonomier.

Det udelukkede både Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og den hollandske premierminister, Mark Rutte, efter mødet.

Nogle EU-lande ønsker fleksible lån fra EU's redningsfond (ESM), og Italien, Spanien og andre lande i syd har krævet, at de lån skal udstedes uden betingelser.

Det kan Holland ikke acceptere, gentog Rutte efter videomødet torsdag. Han kræver betingelser.

Merkel mener, at ESM er vejen, man bør forfølge i første omgang.

- Med ESM har vi, tror jeg, et kriseinstrument, som åbner op for mange muligheder, siger Merkel på en båndet briefing efter mødet.

EU-præsident Charles Michel påpeger, at man skal bruge værktøjerne, man har til rådighed, på de rigtige tidspunkter.

- Eurogruppen har drøftet forskellige forslag. ESM hører under disse. Vi har bedt Eurogruppen om at se nærmere på det, siger Michel og fortsætter:

- Det vigtige signal er, at alle medlemslande anerkender, at denne krise er exceptionel, og den kræver et meget stærkt svar, siger Michel.

EU-landene talte også om de sundhedsmæssige aspekter af coronavirus. Men i modsætning til de to topmøder i sidste og forrige uge, fyldte den økonomiske krise mere på torsdagens videomøde.

/ritzau/