Diktaturet i Qatar har fortsat særdeles svært ved at finde en politisk linje, der ikke både diskriminerer mod homoseksuelle og gæstearbejdere. Og nu er der under et halvt år til VM.

Den 21. november i år vender verden for alvor sit fokus mod den lille, stenrige ørkenstat, når Qatar slår dørene op for VM i fodbold. Langtfra alle er dog velkomne. Blandt de ikke inviterede er homoseksuelle, der åbenlyst fejrer deres seksualitet.

På trods af at FIFA i 2010, da Qatar til manges forargelse blev valgt som værtsnation, lovede at ville arbejde for øget frihed og mindre diskrimination i det lille emirat, hvor der bor små tre millioner mennesker, og hvoraf kun cirka en tiendedel er indfødte qatarere, så er det mildest taget så som så med fremskridt på disse områder.

I et nyligt interview med The Times of India giver en af Qatars prominente talsmænd, major og general Abdulaziz Abdullah Al Ansari, udtryk for sin bekymring omkring homoseksuel aktivisme under VM.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, skriver om fortsat diskrimination imod minoriteter i Qatar. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, skriver om fortsat diskrimination imod minoriteter i Qatar. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Han advarer om, at homoseksuelle fodboldfans ikke skal medbringe regnbueflag til stadion:

»Hvis en fan tager et regnbueflag med, og jeg tager det fra ham, så er det ikke, fordi jeg vil fornærme ham, men derimod for at beskytte ham. For hvis ikke jeg gør det, så er det muligt, at andre tilstedeværende vil angribe ham,« siger major Al Aasari.

Talsmanden for emiren i det sunnimuslimske Qatar opfordrede ved den lejlighed homoseksuelle aktivister til slet og ret at blive væk.

»Hvis man ønsker at demonstrere omkring LGBTQ-situationen, så bør man gøre det i et samfund, hvor det er accepteret. Hvis man har billet til VM, så skal man komme for at se spillet. Det er fint, men lad være med komme her og fornærme et helt land,« siger talsmanden for emiren, eneherskeren af Qatar, til The Times of India.

Emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, mødes med Irans ayatollah, Ali Khamenei, i Tehran i maj 2022. Tamim bin Hamad Al Than er Qatars enehersker.
Emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, mødes med Irans ayatollah, Ali Khamenei, i Tehran i maj 2022. Tamim bin Hamad Al Than er Qatars enehersker. Foto: WANA NEWS AGENCY
Vis mere

NRK, SVT og DR har påvist, at flere af Qatars hoteller ikke vil huse åbenlyst homoseksuelle. De nordiske journalister udgav sig for at være homoseksuelle par på hvedebrødsdage, men blev nægtet adgang på tre hoteller.

Efter pres fra FIFA har Qatar efterfølgende været ude med en undskyldning og en forsikring om, at homoseksuelle fodboldfans ikke vil opleve at blive diskrimineret imod under VM.

»Qatar er et konservativt land, hvor offentlige udtryk for ømhed ikke er velsete. Det eneste, vi beder om, er respekt for vores kulturelle normer,« udtalte en talsmand for Qatar-styret til Sportsmail.

Det er dog langtfra givet, at åbne udtryk for homoseksualitet vil blive accepteret. Al homoseksualitet er forbudt I Qatar. I en rapport for ngo'en Stonewall står der følgende:

»Ud over almindelig lovgivning drives der i Qatar også sharia-domstole. Her er det teknisk set muligt at dømme homoseksuelle til døden for deres opførsel,« skriver Lucas Ramon Mendos for Stonewall.

Der er ikke længe til VM, og forholdene i Qatar vedbliver at være en sten i skoen for FIFA.
Der er ikke længe til VM, og forholdene i Qatar vedbliver at være en sten i skoen for FIFA. Foto: LAURENT GILLIERON
Vis mere

Problematikken omkring homoseksualitet er bare en af de alvorlige problemstillinger, der truer med at overskygge fodbolden til vinter, når VM sparkes i gang. Årevis af påvist elendig behandling af de millioner af gæstearbejdere i Qatar har ikke nødvendigvis fået styret til at rette ind – snarere at forsøge at gemme problemerne væk.

Siden Qatar blev tildelt VM, har man i den grad udbygget ikke mindst hovedstaden Doha. Men de funklende nye højhuse, stadioner og forlystelsesparker er ikke blevet til uden betragtelige omkostninger.

En rapport udarbejdet i 2021 viser ifølge The Guardian, at mindst 6.500 gæstearbejdere primært fra Indien, Pakistan og Bangladesh har mistet livet undervejs.

»En meget stor del af de migrantarbejdere, der har mistet livet i Qatar siden 2011, var kun i landet, fordi der skulle bygges i forbindelse med Qatars værtskab af VM,« siger Nick McCeehan til The Guardian.

Amnesty International har ved flere lejligheder beskyldt Qatar for at bruge slavearbejdere, og emiratet har aktivt forsøgt at forhindre fagforeninger i at opnå indflydelse.

Der er nu under et halvt år, til VM starter, og afsløringerne om diskrimination imod homoseksuelle bliver næppe den sidste skandale i det måske mest kontroversielle VM til dato.