Efter flere måneders langstrakte forhandlinger ser der nu endelig ud til at være afklaring om fremtidens regering i Sverige.

De fire svenske partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna er således blevet enige om et udkast til en regeringsaftale.

De peger på Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister.

Det fremgår af et 16 sider langt udkast, der blandt andet kan læses på Socialdemokraternas hjemmeside.

»Vores partier har forskellige ideologiske udgangspunkter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten,« lyder det i udkastet.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner regering, mens Centerpartiet og Liberalerna agerer støttepartier, fremgår det af udkastet.

Udkastet skal nu godkendes i de fire respektive partier.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, har klokken 15.30 kommenteret aftaleudkastet.

Hun siger, at det ikke er det den ideelle løsning, men at det er den bedste i betragtning af den nuværende situation.

»Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamentarisk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsproblemet.«

»Når alle andre har været fastlåst i deres holdninger, har vi søgt veje fremad,« siger Annie Lööf på pressemødet.

Sverige gik til valg 9. september.  Her blev Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna (SD) nummer tre.

Ingen af partierne har ønsket at samarbejde med det indvandringskritiske SD. Samtidig har både Socialdemokraternas Löfven og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, sagt, at de ønsker at være den næste regeringsleder.

Det har udløst de indtil nu fastlåste forhandlinger.

/ritzau/