Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Når den vestlige forsvarsalliance sender soldater til Østeuropa, skyldes det Ruslands aggression i Ukraine.

Warszawa. Nato har set, at Rusland "er klar til at bruge militær magt mod suveræne lande" i Europa, siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, med henvisning til Ukraine.

- Det er hovedårsagen til, at vi øger vores militære tilstedeværelse, siger Jens Stoltenberg før et Nato-topmøde i Warszawa.

Den vestlige forsvarsalliance vil på et topmøde fredag og lørdag sende et signal til Rusland om, at alle 28 medlemslande står sammen. Et angreb på et medlem, er et angreb på alle, som alliancens muskertered dikterer.

Nato accepterer ikke Ruslands annektering af Krim - men de ønsker heller ikke krig.

- Nato ønsker ingen konfrontation. Vi ønsker ikke en ny kold krig. Vi vil fortsætte vores konstruktive og meningsfulde dialog med Rusland, siger Stoltenberg.

Derfor har Nato også for nylig holdt møde med Rusland i Nato-Rusland-rådet. Et nyt møde er planlagt til næste uge.

- Vi har ikke afbrudt den politiske dialog med Rusland. Faktisk har vi besluttet at holde alle kanaler for politisk dialog åben. Vi har besluttet at holde liv i Nato-Rusland-rådet som et værktøj for politisk dialog med Rusland, siger Jens Stoltenberg.

Rusland annekterede formelt Krim i marts 2014. Samme vinter tog en voldelig konflikt mellem prorussiske separatister og den ukrainske hær fart i det østlige Ukraine.

Mange tusinde mennesker er dræbt under de fortsatte bombardementer.

Det sker trods flere forsøg fra blandt andet EU med Tyskland og Frankrig i spidsen på at skabe fred.

Topmødet mellem de 28 Nato-lande indledes klokken 15.30.

Inden de 28 stats- og regeringschefer mødes, skal EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsidenten, Donald Tusk, sammen med Jens Stoltenberg underskrive en aftale om udvidet samarbejde mellem Nato og EU.

/ritzau/

Andre læser også