De har selv talt om det. Deres allierede har talt om det. Og eksperter har talt om det.

Hele verden har i flere uger nu ventet i spænding og frygt på, at Israel ville gøre alvor af deres ord og invadere Gaza med død og ødelæggelse til følge.

Men hvornår sker det? 

Onsdag aften bekræftede Israels premierminister i en tv-tale, at man gør klar til at rykke ind i Gaza. Mange eksperter og analytikere troede dog det ville ske i sidste uge. Timingen gav mening. Intet skete.

Det er der angiveligt flere årsager til - blandt andet Hizbollahs indblanding, fremskridt med gidselforhandlinger, israelsk politik - men hvornår så?

Der er visse tegn, man kan holde øje med, der kan give en indikation af, at Israel nu har trykket på knappen.

Det forklarer militæranalytiker Kenneth Buhl fra Forsvarsakademiet.

»Der er visse taktiske tegn på det,« forklarer han.

For eksempel vil man typisk se den angribende magt rykke deres styrker fra beredskabsområde til opmarchområde. Altså fra venteposition og frem til grænsen, før de kører ind.

»Men spørgsmålet er, om vi når at få øje på det, før det sker,« siger Kenneth Buhl.

Han forklarer videre, at selvom Israel har meldt ud, at det vil ske, så annoncerer de det næppe på forhånd, når det sker.

Nær grænsen til Gaza holder Israels tunge maskiner, her, en haubitser-artilleripjece, og venter.
Nær grænsen til Gaza holder Israels tunge maskiner, her, en haubitser-artilleripjece, og venter. Foto: Hannibal Hanschke/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Til gengæld vil man muligvis se flere mindre operationer ind i Gazastriben op til. Vi har allerede set få, ser man flere af dem, er det et tegn,« siger Kenneth Buhl.

Og så er der mængden af tilgængelige informationer.

»Ser man informationsstrømmen blive lukket ned fra de israelske soldater i området, så vil det være et tegn. Hvis der kommer radiotavshed.«

Indtil videre har der været masser af adgang til info fra israelsk side, og der er for tiden nærmest daglige udmeldinger fra folk fra toppen af landet, der kommenterer den forestående invasion.

Kenneth Buhl er til gengæld stadig overbevist om, at det bliver snart. Der går rygter om, at hæren er utilfreds med ventetiden. De er klar. Og der er grænser for, hvor længe de kan trække den ud.

»Det nedbryder moralen at have hæren stående klar på den måde. Men Netanyahu er samtidig nødt til at træffe en beslutning ud fra et overordnet perspektiv.«

»Jo længere tid, han trækker den ud, jo mere belastet bliver hans situation indenrigspolitisk - for mange mener, at han bærer en del af ansvaret for, at angrebet 7. oktober kom som en overraskelse.«

Ifølge Kenneth Buhl er det nok også netop det, Hamas udnytter ved drypvist at frigive et par gidsler. Det giver håb om, at flere gidsler bliver løsladt og presser Israel til at vente.

Senest blev to gidsler frigivet mandag, da to ældre kvinder fik deres frihed igen.

De beskrev, hvordan de blev tvunget til at bevæge sig ned i et underjordisk tunnelsystem i Gazastriben, som den ene, 85-årige Yocheved Lifshitz, sammenlignede med et ederkoppespind.

B.T. liveblogger om konflikten. Den kan du følge her.