Robert Durst.
Robert Durst. Foto: POOL

Onsdag havde anklagemyndigheden i Los Angeles, USA, påstået, at Nathan 'Nick' Chavins vidneforklaring kunne fælde sin bedste ven Robert Durst.

Hvis navnet ikke siger dig noget, så er det formentlig, fordi du ikke har set den populære dokumentarserie 'The Jinx' fra 2015.

Her så man dokumentaristerne beskrive, hvordan Robert Dursts egen kone, Kathleen Durst, på mystisk vis forsvandt i 1982, samt hvordan han indrømmede drabet på en nabo og var mistænkt for drabet på veninden Susan Berman. En af tingene, som formentligt var med til at gøre dokumentarserien populær, var den vilde afslutning. I det sidste afsnit kom rigmanden tilsyneladende til at afsløre sig selv, da han troede, at kameraerne var slukket.

1

»Det var så det. Fælden er klappet. Hvad fanden har jeg gjort? .. Slog dem allesammen ihjel, selvfølgelig,« sagde den nu 73-årige fængslede rigmand.

Onsdag og torsdag vidnede anklagemyndighedens 'hemmelige' vidne Nick Chavin, der både var venner med Durst og offeret Susan Berman, der blev fundet skuddræbt i sit eget hjem i Los Angeles. Hun var blevet skudt i baghovedet. Det var så godt som en henrettelse.

Det er anklagerens påstand, at Durst dræbte sin veninde, fordi hun angiveligt overvejede at gå til politiet for at fortælle om Dursts tidligere kones forsvinden fra 1982. Og Nick Chavin styrkede kun den påstand i retten til det indledende retsmøde. Det skriver Los Angeles Times.

Han forklarede, at Durst inviterede ham på middag i New York i 2014. 14 år efter at den fælles ven blev fundet dræbt. Her havde Chavin det klare indtryk, at Durst ville tale om Berman.

»Jeg var nødt til at gøre det. Det var hende eller mig. Jeg havde intet valg,« sagde Chavin, at Durst havde indrømmet over for ham.

Chavin fortalte også, hvordan Susan Berman på et tidspunkt var kommet med den chokerende afsløring, at Robert Durst havde dræbt sin kone, Kathleen Durst. Det havde Durst indrømmet over for Berman.

Den reelle retssag starter ifølge Los Angeles Times først til næste år. Men anklagemyndigheden havde bedt Chavin om at vidne nu, da de frygtede, at der var en risiko for, at han ville blive forhindret i at vidne. Man har tidligere peget på Dursts store formue på omkring 700 millioner kroner, som middel til at få vidnet til at tie stille på den ene eller anden måde. Derfor gik der også længe, før forsvaret overhovedet fik at vide, at Chavin skulle afgive forklaring.

Robert Durst afsoner en syv år lang dom for blandt andet ulovlig besiddelse af våben.

Men det virker til at have været en svær beslutning for Chavin at vidne. Han var forlover til Dursts bryllup, og de har kendt hinanden i tre årtier. Anklageren spurgte, hvorvidt han stadig følte et bånd til sin ven.

»Det lyder vanvittigt, men ja. Det er min bedste ven, som har indrømmet, at han har dræbt min anden bedste ven,« sagde Chavin, der flere gange fremstod grådkvalt.

Det tætte venskab til Durst var også i første omgang årsag til, at Chavin og Susan Berman holdt hånden over ham, da han angiveligt havde indrømmet drabet over for Berman.

Fredag får Robert Dursts advokat mulighed for at stille spørgsmål til vidnet.

Berømt indrømmelse kom i narkorus

Tidligere har det været debatteret, hvorvidt lydoptagelsen fra 'The Jinx' kan bruges som bevismateriale i retten, da Robert Durst ikke vidste, at mikrofonen var tændt. Men Daniel C. Richman en tidligere føderal anklager, som nu underviser på Columbia University Law School, har vurderet, at optagelsen kan bruges som bevis.

Dog kun på den betingelse af, at man kan bevise, at der ikke er manipuleret med den. Det skrev New York Times i marts 2015. Det vides endnu ikke, om anklagemyndigheden medtager optagelsen i sin bevisførelse.

Dog har Durst ifølge New York Post påstået, at han var høj på methamfetamin, da han kom med sin tilståelse i programmet.

»Jeg havde taget meth. Jeg var høj på meth hele tiden... det burde være åbenlyst,« har han sagt ifølge retsdokumenter, som mediet har set.

Det skulle være undskyldningen for tilståelsen, som han dermed ikke mener, kan bruges til noget.

USA-DURST/ OK

Robert Durst var gift med Kathleen Durst. De boede dog ikke sammen, da hun forsvandt i slutningen af januar 1982. Hverken hun eller en potentiel gerningsmand er fundet, hvorfor der aldrig er blevet rejst en sigtelse i sagen. Men i 'The Jinx' blev det kraftigt insinueret, at Robert Durst kunne have været involveret.

Susan Berman blev fundet skuddræbt i sit hjem i Los Angeles. Der har været rygter om, at det var mafiaen, der havde dræbt hende, fordi hun har talt åbent omkring sin far, der ifølge hende var en del af mafiaen.

Efter Bermans død valgte Robert Durst at flytte til Texas, hvor han kun viste sig i offentligheden forklædt som kvinde. Men han blev utroligt nok involveret i en drabssag i sin egen bygning. Han blev nemlig anholdt for drabet på naboen Morris Black i 2001, som han ifølge sin egen forklaring dræbte i selvforsvar og i panik parterede for at komme af med liget. I 2004 blev Robert Durst idømt fem års fængsel for drabet. Han blev prøveløsladt i 2006.

I 2015 blev han anholdt og tiltalt for drabet på Susan Berman.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.