En tysk-amerikansk rigmand, der har været erklæret død siden 2021, er muligvis stadig i live.

Daværende administrerende direktør i Tengelmann-gruppen, Karl-Erivan Haub, forsvandt sporløst under en skiferie i Zermatt i Schweiz i 2018 trods flere dages intensiv eftersøgning.

I 2021 erklærede byretten i Köln ham død, men nu er han ifølge det tyske medie Stern blevet set i den russiske hovedstad, Moskva, skriver det norske dagblad Børsen.

Stern hævder også at være i besiddelse af overvågningsbilleder fra 2021, der viser milliardæren i Moskva.

Milliardæren blev sidst set, da han 7. april 2018 klokken 8.30 forlod sit hotelværelse i Zermatt, Matterhorn, for at stå på ski.
Milliardæren blev sidst set, da han 7. april 2018 klokken 8.30 forlod sit hotelværelse i Zermatt, Matterhorn, for at stå på ski. Foto: Dominic Steinmann/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Billederne har de angiveligt fået af en kilde med tilknytning til den russiske efterretningstjeneste FSB.

Billederne er optaget af overvågningskameraer i Moskva i februar 2021. Biometrisk software viste et match på over 90 procent med Haubs referencebilleder, skriver det tyske medie Blick.

Det kan dog ikke udelukkes, at billederne er forfalskede.

Anklagemyndigheden i Köln har fået tilsendt dokumenter i sagen, hvilket har fået dem til at overveje at få annulleret dødserklæringen, skriver den tyske avis Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Der har i årevis været rygter om Haubs forbindelser til Rusland og russiske efterretningstjenester, skriver flere tyske medier.

En central skikkelse er en russer, som den tyske rigmand skulle have mødt i Sankt Petersborg. Hun arbejdede for et eventbureau og havde øjensynlig tilknytning til efterretningstjenesten FSB, skriver Blick.

De to skulle øjensynligt have været i jævnlig kontakt. For eksempel var de ifølge Blick i juli 2008 begge i Moskva og Sochi inden for få dage. I maj 2009 rejste de fra Moskva til Sankt Petersborg med det samme nattog, dog i separate kupeer.

Efter hans forsvinden i 2008 kom det også frem, at han gentagne gange ringede til Rusland. Sidste gang han ringede til et russisk nummer, var aftenen før han forsvandt. Samtalen varede 108 minutter.

Karl-Erivan Haub var femte generation i den tyske familievirksomhed, som blev skabt i 1867.

Hverken Haubs familie eller de russiske myndigheder har ifølge norske Børsen kommenteret sagen.