Lyt til artiklen

Amerikanske forskere har fundet ud af, at et stof, der stammer fra marihuana, kan stoppe spredningen af mange former for aggressiv kræft og potentielt undgå dødsfald som følge af sygdommen.

- Det tog os cirka 20 års forskning at nå frem til dette, men vi er meget begejstrede. Vi vil i gang med forsøg hurtigst muligt, siger en af forskerne bag opdagelsen, Pierre Desprez fra California Pacific Medical Center i San Fransisco, til Huffington Post.

Desprez, som er molekylærbiolog, har i årtier studeret genet ID-1, der forårsager spredning af kræft. Samtidig har hans kollega, Sean McAllister, undersøgt virkningen af stoffet cannabidiol, som findes i cannabisplanten. Og sammen har de to kombineret cannabidiol og celler med højt ID-1-niveau for at undersøge effekten.

- Vi fandt ud af, at cannabidiol kan »slukke« for ID-1, siger Desprez til Huffington Post.

Desprez og McAllister offentliggjorde for første gang deres forskningsresultater i 2007, og siden har de fundet ud af, at cannabidiol ikke blot virker i laboratoriet, men også på dyr.

I begyndelsen fokuserede forskerholdet desuden på brystkræft, men har nu fundet ud af, at cannabidiol virker mod mange aggressive kræftformer - for eksempel i hjernen og i prostata.

Desprez understreger, at man aldrig vil kunne få den ønskede virkning blot ved at ryge marihuana. Samtidig siger han, at forskerholdet er gået i gang med at producere stoffet syntetisk i stedet for at bruge cannabisplanter.