En morgenmad bestående af mange kulhydrater ser ud til at gøre dig mindre tolerant og overbærende over for andre mennesker, siger forskere.

Hvis du hver morgen sidder helt oppe i det røde felt i morgentrafikken, så kan du måske drage nytte af et nyt forskningsresultat.

Mennesker, der har spist morgenmad med et lavt niveau af kulhydrater, ser nemlig i et nyt studie overraskende ud til at være mere tolerante og overbærende.

Det skriver newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

Sammenhængen kan skyldes, at måltider med mindre stivelse har tendens til at indeholde mere protein, som øger niveauet af dopamin i hjernen, mener forskerne. Dopamin er blandt andet involveret, når du træffer beslutninger.

Læs mere på Videnskab.dk: Må jeg springe morgenmaden over?

Forskerne bag det nye studie lod to grupper spille 'ultimatum'. Spillet går ud på, at én ud af to partnere får en sum penge og skal beslutte, hvor meget vedkommende vil dele med den anden. Hvis den anden accepterer tilbuddet, får begge pengene, men hvis det afvises, får ingen noget.

  1. Den ene gruppe havde fået en morgenmad rig på kulhydrater (brød, syltetøj og juice)
  2. Den anden havde fået en kulhydrat-fattig morgenmad, men med meget protein (bl.a. skinke, ost og mælk)

Den gruppe, som havde fået en morgenmad uden særlig mange kulhydrater, havde en større tendens til at acceptere de ofte unfair tilbud om penge, end dem, som havde spist en morgenmad rig på kulhydrater.

Læs mere på Videnskab.dk: Kun ét ud af ti børn med fødevareallergi var rent faktisk allergisk

Blodprøver viste, at morgenmåltiderne med få kulhydrater øgede niveauet af tyrosin, som er en forløber til dopamin, samt at der var en sammenhæng mellem et højt tyrosinniveau og mere overbærende adfærd.

»Du skal dog ikke begynde at udelukke alle kulhydrater fra morgenmaden,« siger forskerne.

Til trods for det høje indhold af kulhydrater har for eksempel havregryn mange positive konsekvenser for din sundhed, viser forskning.

Andre artikler på Videnskab.dk

Kan man snyde en løgnedetektor?

Mysterium bliver mere komplekst: Hjernen arbejder i 11 dimensioner

Forskere: Vi har genopdaget verdens ottende vidunder