BT opsøger Bjarne Riis for at få svar på 12 spørgsmål om doping - læs artiklen og se videoen her

I 75 dage har det nu føget med dopignanklager mod Bjarne Riis. Men den danske cykelboss har stadig hverken lyst - eller tid - til at gendrive de stærke og konkrete påstande, som ikke mindst Tyler Hamilton har fremsat mod ham.

BT har gentagne gange forsøgt at få Riis til at uddybe sin version af sagen, og over de seneste uger har vi i BT bragt 12 spørgsmål til Bjarne Riis, som vi gerne vil have svar på.

Se hvordan Bjarne Riis reagerer, da BT konfronterer ham med de 12 spørgsmål på Gran Canaria.

Det får du i denne PLUS-pakke: Artikel om konfrontationen samt video.


I 75 dage har det nu føget med dopignanklager mod Bjarne Riis. Men den danske cykelboss har stadig hverken lyst - eller tid - til at gendrive de stærke og konkrete påstande, som ikke mindst Tyler Hamilton har fremsat mod ham.

Riis har siden anklagerne første gang kom frem 31. august kun ganske kort svaret, at han ikke kender dopinglægen Eufemiano Fuentes, som Hamilton ellers hævder, at Riis etablerede hans kontakt til. Siden da har der været total tavshed fra Riis.

BT har gentagne gange forsøgt at få Riis til at uddybe sin version af sagen, og over de seneste uger har vi i BT bragt 12 spørgsmål til Bjarne Riis, som vi gerne vil have svar på.

I en jagt på svarene er BT rejst til Gran Canaria, hvor Riis mandag samlede sit hold til den kommende sæson for første gang. Der er tale om to ugers teambuilding krydret med lidt træning, som dog ikke er mere seriøs, end at der er overskud til at drikke en øl på det store golfresort om aftenen. BT ankom til ferieøen mandag sammen med ryttere og personale, som normalt har base i Danmark.

Og i går fik BTs udsendste så mulighed for at konfrontere Bjarne Riis med spørgsmålene. Men holdejeren gjorde det kort og vredt klart, at han er færdig med dopingspørgsmål - lige nu.

Det korte interview med Bjarne Riis fandt sted om formiddagen, da rytterene testede cykler og udstyr i parkeringskælderen under golfresortet bag et sikkerhedshegn. Herfra fik rytterne justeret på cyklerne, som de efterfølgende trillede rundt på i parkeringskælderen.

Bjarne Riis gik rundt og snakkede med rytterne i en afslappet atmosfære, hvor rytterne kom og gik. Holdejeren var dog langt fra afslappet, da BT spurgte ham til hans selvvalgte tavshed.

Vi har nogle spørgsmål til dig....

- Det ved du godt, jeg ikke har tid til.

Hvad siger du?

- Jeg har ikke tid.

Men vi har 12 spørgsmål, som vi godt kunne tænke os at stille til dig.(Bjarne Riis bliver vist spørgsmålene i en udgave af BT)

Tavshed.

Bjarne, vil du svare på, hvorfor du ikke vil kommentere det?

- Jeg har ikke noget at kommentere.

Men hvorfor ikke?

- Fordi...

Bjarne Riis vender sig væk og snakker med holdets nye rytter Daniele Bennati om hans cykel.

Bjarne, vil du ikke fortælle os, hvorfor du ikke vil svare på spørgsmålene?

- Prøv og hør. Jeg har ikke noget at kommentere på den sag lige nu. Færdig. Det må I acceptere, siger Bjarne Riis og går væk.

Se videoen her

Har sagt, hvad der skal siges

De 12 spørgsmål, som dagligt bringes i BT, er der fortsat ingen svar på. Spørgsmålene er afledt af den store amerikanske dopingrapport, som endte med at fælde Lance Armstrong og US Postal.

Bjarne Riis er nævnt i rapporten, og værst ser det ud for Bjarne Riis i forhold til Tyler Hamiltons anklager. Hamilton anklager Riis for at være medvirkende til det bloddopingprogram, som Hamilton iværksatte for sig selv på Team CSC i 2002 og 2003.

Hamiltons anklager kom frem under Vuelta a España i slutningen af august. Her sagde, Riis i første omgang, at Hamilton ikke talte sandt. Over for BT ønskede han dengang ikke at uddybe sine svar.

- Jeg har sagt, hvad der skal siges, og jeg har ikke noget nyt at kommentere på, sagde Bjarne Riis.

Dengang kommenterede Bjarne Riis kun på et enkelt afsnit, der anklagede ham for at have anbefalet Tyler Hamilton et samarbejde med dopinglægen Eufemiano Fuentes.

Siden har Hamilton fået bogen på hylderne og rejst verden rundt med flere udfald og historier rettet mod Bjarne Riis.

Siden landede også antidopingagenturet Usadas rapport om Lance Armstrong, hvori det blandt andet fremgår, at de amerikanske ryttere David Zabriskie og Christian Vande Velde også dopede sig hos Bjarne Riis’ cykelhold. Sidstnævnte har dog signaleret, at Riis på ingen måde ansporede til misbruget af de forbudte midler.

Holdets pressechef, Anders Damgaard, ønsker ikke at kommentere Riis’ tavshed. Han vil heller ikke fortælle, om Riis vil bryde tavsheden og svare på de anklager, som rettes mod ham.