Regeringen har booket nye afgifter til danskerne de næste ti år. Se her om regeringen har flere afgifter i posen.

Slut med 'nye generelle afgifter'. Sådan lovede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin åbningstale i Folketinget. Men som BT i går kunne fortælle, har politikerne booket nye afgifter til danskerne helt frem til 2023. Så hvad er det egentligt regeringen lover danskerne?

BT har spurgt skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), om regeringen har flere friske afgifter klar, eller om det omsider er slut.

Hvad mener I med, at der generelt ikke kommer nye afgiftsforhøjelser?

- Vi har hævet skatter og afgifter med fem milliarder i forbindelse med sidste års finanslov. Det har været nødvendigt for at sikre investeringer i vores fælles sygehuse og i vores børns skoler.

- Derudover har vi gennemført en skattereform, der har fokus på lav- og mellemindkomster, der sørger for, at alle bidrager også de velstillede og bankerne, og som sikrer, at der bliver skabt nye job på den korte bane. Det er en hel ny kurs for skattepolitikken, som skattereformen har leveret, og når vi så gør regnebrættet op derefter, så siger vi helt klart, at vi ikke har nogle planer om generelle forhøjelser af skatter og afgifter.

Så der kommer ikke nye afgifter?

- Der er ikke nogle planer om, at vi for at finansiere nye tiltag laver generelle hævelser af skatter og afgifter i forhold til, hvad vi har gjort.

I har vedtaget en skattereform, hvor en række produkter kommer til at følge prisudviklingen frem til 2020. Det vil jo løbende blive en form for nye afgifter?

- Når vi siger, at vi synes, det er fornuftigt, at afgifterne løbende følger pris- og lønudvikling, som et bredt flertal i Folketinget også synes, så er det fordi, at det kan være med til at finansiere, at vi alle samme betaler lavere indkomstskat.

Men der kan man sige, at momsen allerede er der, og at den følger prisudviklingen, så I får jo i forvejen flere afgifter ind, når priserne stiger?

- Ja, naturligvis, og det er det, der sikrer, at vi kan give den enlige mor, den lavt lønnede rengøringsassistent, eller tømreren mere til sig selv, og det synes vi, er en fornuftig skattereform.

- Det Helle siger i sin åbningstale, det er vi nødt til lige at holde fast i. Det er, at i forhold til de mange tiltag, som vi allerede har gennemført på skatteområdet, så har regeringen ikke fremadrettet nogle planer om generelle skatte- eller afgiftsstigninger til finansiering af nye tiltag, men vi er åbne overfor omlægninger, ligesom vi er meget stolte over den politik, vi allerede har fået flertal for.

Hvad er forskellen på nye generelle afgifter og omlægninger?

- Forskellen er, om der ligger planer for at hæve skatte- og afgiftstrykket for at finansiere nye tiltag, eller om dagsordenen er, at man indretter skattesystemet smartere ved for eksempel at hæve én skat for at kunne afskaffe en anden. Det er det, som man kan forestille sig med for eksempel fedt-afgiften, som blev indført under den tidligere regering.

I forhold til det nye lovkatalog, I er kommet med, står der at der kommer en afgift på arbejdsskader. Det er vel en ny afgift?

- Den aftalte vi i forbindelse med finansloven for 2012 - altså sidste år. Nogle gange så er Christiansborg-maskinen eller lovmaskinen lidt langsommere end politikernes aftaler, hvis I forstår, hvad jeg mener.