Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Par der har svært ved at blive gravide bør have sex dagligt. Det konkluderer et australsk forskningsprojekt.

Hvis et par har sex hver dag forbedrer det mandens sædkvalitet og dette øger chancen for befrugtning. Det viser en ny undersøgelse.

Indtil nu har der hersket meget tvivl og uenighed blandt forskere om hvorvidt par, der havde svært ved at blive gravide burde holde igen med udfoldelserne på lagnerne i længere perioder op til kvindens ægløsning for at øge chancerne for at blive gravide, men ny forskning konkluderer at dette ikke er den 'rigtige' fremgangsmetode.

Det skriver Reuters.

En undersøgelse foretaget af Dr. David Greening fra Sydney, Australien viste at mænds sædkvalitet blev forbedret når parrene dyrkede reglmæssig sex.

Dr. Greening er leder af en klinik, der behandler par, der er ufrivilligt barnløse. Hans undersøgelse omfattede 118 mænd, der alle havde en sædkvalitet under middel. Mændene blev bedt om at masturbere hver dag i en uge hvorefter kvaliteten af deres sæd blev undersøgt. Undersøgelsen viste en tydelig forbedring af sædkvaliteten. I gennemsnit faldt DNA fragmenteringen af sæden - et parameter, der bruges til at måle kvaliteteten af sæden - fra 34 procent til 26 procent.

Dette fortalte Greening til 'The European Society of Human Reproduction and Embryology' i Amsterdam tirsdag.

Hyppig sædafgang reducerer mængden af sæd, men ifølge Greening er dette ikke problematisk for størstedelen af mænd.

- Det virker sikkert at konkludere at for par, hvor manden har en sædkvalitet, der ligger lige under grænsen for hvad, der er almindeligt bør have sex dagligt i en uge op til ægløsningen, skriver han i en pressemeddelse.

Dansk forsker: 'Mange årsager'

Preben Christensen, der er leder af SPZ Lab (en biotek virksomhed, der tilbyder avanceret diagnostik af sædkvalitet) siger til bt.dk:

'Der er en lang liste af årsager til det her problem så derfor synes jeg ikke at man skal sætte sin lid til en undersøgelse som denne. Ikke dermed sagt, at det ikke kan være en udmærket forsker, der har udført undersøgelsen, men der er mange årsager til at nogle mænd har dårlig sædkvalitet.

Preben Christensen forklarer blandt andet at forskning har bevist at faktorer som kulde -og varmegrader spiller en stor rolle for sædkvaliteten.

- Vi ved, at det er vigtigt at mandens testikler ikke bliver udsat for, for meget varme. Der betyder blandt andet, at stramme bukser er en dårlig idé og at en laptop på skødet heller ikke er godt for sædkvaliten. Og så har ny forskning også endeligt konkluderet at stråling fra mobil telefoner kan beskadige sædkvaliteten. Derfor skal mobilen ikke ligge i bukselommen, siger Preben Christensen.   

Andre læser også