Lyt til artiklen

Eksperter advarer nu mod, at Copenhagen Pride, som starter på lørdag, kan udvikle sig til en såkaldt supersprederevent for den stigende smitte med abekopper.

»Man kan sagtens forestille sig, at Copenhagen Pride kan blive en supersprederbegivenhed for abekopper, da det er en sygdom, der primært rammer mænd, der har sex med mænd,« forklarer tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

Også Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, advarer om det samme. Begge eksperters udmelding kommer, efter at organisationerne LGBT+ Danmark, AIDS-Fondet og netop Copenhagen Pride selv har advaret om, at der kan blive tale om en supersprederevent.

Eksperterne opfordrer til, at deltagerne i Copenhagen Pride udviser stor forsigtighed i deres seksuelle adfærd.

»Man bliver nødt til at henstille til, at folk opfører sig exceptionelt fornuftigt i forbindelse med Priden og så vidt muligt undgår mange partnere – især dem, som man ikke har tillid til, og hvis smittestatus man ikke kender,« siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Nils Strandberg Pedersen opfordrer til det samme.

»Det er bedst, hvis man kan holde sig til sex med en partner, som man kender, så man bedst muligt undgår at sprede smitten. Der er desværre ikke noget, som for eksempel kondomer, der beskytter effektivt mod smitten. Det eneste effektive er afholdenhed,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Ved starten af august var der 101 tilfælde af abekopper i Danmark. Sygdommen rammer primært homoseksuelle mænd. Smitten kan dog sagtens ramme kvinder også, hvis de har tæt fysisk kontakt med en person, som er smittet med abekopper.

Nils Strandberg vurderer dog, at det ikke er ret sandsynligt, at abekopper bliver en generel epidemi, der rammer bredt i samfundet ud over de homoseksuelle miljøer.

»Det er et spørgsmål om statistik. Kvinder dyrker som regel sex med heteroseksuelle mænd og i mindre grad med biseksuelle mænd, som kan have fået smitten fra andre mænd. Derfor har kvinder mindre risiko for at blive smittet,« siger Nils Strandberg Pedersen.