Der lød et ordentligt brag, da ydermuren på Børsen torsdag kollapsede.

Og det brag kan blive rigtigt dyrt.

Det siger Kent Martinussen, der er administrerende direktør ved Dansk Arkitektur Center.

»Nu starter man helt forfra, og det betyder entydigt, at der skal bruges mange flere penge. Der bliver også mere og mere tale om en rekonstruktion end om en egentlig genopførelse af bygningen,« siger han til B.T.

En ekspert vurderer, at kollapset af muren på Børsen, nu gør genopbygningen meget dyrere. 
En ekspert vurderer, at kollapset af muren på Børsen, nu gør genopbygningen meget dyrere.  Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Kollapset kommer ikke som en overraskelse for ham.

»Det var, hvad man delvist kunne frygte. Katastrofen er nu blevet det større. Mursten og mørtel er simpelthen blevet så udtørret, at det er blevet til ren sandkage,« siger direktøren.

Da Notre Dame brændte i Paris lykkedes det at bevare murene.

»At det ikke lykkedes på Børsen, er på ingen måde noget, man kan laste brandfolkene for. Notre Dame var ét stort tomt rum, hvor Børsen var fyldt op med konstruktioner af træ indvendigt. Murene er simpelthen blevet for varme,« siger han.

Martinussen er bekymret for, om de andre ydermure nu står distancen.

»I Paris tog det en måned at finde ud af, om murene på Notre Dame vil kunne klare presset. Og det kan også komme til at tage tid her. Man kan ikke automatisk regne med, at de andre mure vil klare den,« siger han. 

Der er dog mulighed for at bruge materiale fra den væltede mur, påpeger eksperten:

»En bygning er lidt som en bil. Du kan godt tage dele ud af den og erstatte med andre, og det vil man helt sikkert også gøre her. Man vil kunne genbruge en del af de sten, som nu ligger i ruiner. Men det hele bliver som sagt endnu dyrere nu.«