Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Tirsdag besøger kronprins Frederik et af de værste katastrofe-områder i Japan. Her skal han med egne øjne se de enorme ødelæggelser, som jordskælvet og tsunamien forårsagede for tre måneder siden. Ligesom han skal møde flere af katastrofens ofre, der har mistet både hjem og familiemedlemmer.

Kronprinsen, der ankom til Japan i mandags, steg tirsdag morgen på lyntoget Shinkansen fra Tokyo til den nordøstlige Miyagi-region. Her er der stadig daglige efterskælv, og befolkningen kæmper en kamp for at få deres hverdag tilbage.

Frederik, der var iført et par sorte og guldfarvede Adidas træningssko, kaki bukser og en løs hør jakke følges med den danske ambassadør i Japan, Franz-Michael Skjold Mellbin, samt flere danske erhvervsfolk.

Ifølge dagens program skal kronprinsen først møde et ældre ægtepar, der overlevede at blive skyllet mere end 3 kilometer væk af den 10 meter høje tsunami-bølge.

Herefter tager Frederik til byen Higashi Matsushima, hvor 60 pct. af husene blev ødelagt, og ca. 1500 mennesker mistede livet.

I dag kæmper de efterladte stadig for at få hverdagen tilbage. Ikke mindst børnene, hvor flere er blevet forældreløse. Og derfor er kronprinsens hovedfokus også de mange børn i området. Han skal bl.a. besøge en vuggestue, der blev ramt af flodbølgen og overrække legetøj, der er sponsoreret af shippingfirmaet Norden A/S.  Flere danske sponsorer, heriblandt Mærsk, har støttet med genopbygningsarbejdet i området.

Herefter skal Frederik spise frokost med børn i en lokal folkeskole, og efter maden skal Kronprinsen spille fodbold mod nogle af eleverne.

Kronprins Frederik, der har valgt at besøge Japan for at vise sin sympati efter katastrofen, skal være i landet indtil torsdag. Han er af sted med livvagter og hofchef Christian Schønau, mens Mary og børnene er tilbage i Danmark.

Besøget betegnes som uofficielt, men Frederik fik mandag mulighed for at hilse på den kongelige familie. Han landede om formiddagen japansk tid, og allerede om eftermiddagen var han på et kort høflighedsvisit hos den japanske kronprins. Bagefter tog han videre til middag hos kejseren og kejserinden i deres private hjem på paladset.

Frederik får også lejlighed til at fremme både japansk og dansk erhvervsliv under sit besøg. Tirsdag eftermiddag skal han med en turistbåd på sejltur omkring Matsushima øerne, der før jordskælvet og tsunamien var et yndet turistmål, men siden katastrofen er antal besøgende faldet med over 60 pct. I morgen skal han besøge Nissan og efterfølgende deltage i et vindmølle-seminar.  

Andre læser også