Der var engang en japansk prinsesse, som forelskede sig i en helt almindelig mand, og sammen levede de (måske) lykkeligt til deres dages ende.

Det lyder som drejebogen til en H.C. Andersen-fortælling, men sandheden er, at det har været alt andet end eventyrligt for japanske prinsesse Mako, som i 2017 blev forlovet med Kei Komuro.

I går blev de to endelig gift, og selvom det er umuligt at sige, hvad fremtiden bringer, kan det med sikkerhed konstateres, at vejen til deres forening har været problemfyldt.

Det er nemlig langtfra alle, der mener, at den borgerlige Komuro er værdig til at blive gift med et medlem af den kejserlige familie.

Prinsesse Mako får endelig sin mand, men prisen har været dyr, efter hun i forløbet har fået PTSD.
Prinsesse Mako får endelig sin mand, men prisen har været dyr, efter hun i forløbet har fået PTSD. Foto: HANDOUT
Vis mere

30-årige prinsesse Mako er niece til kejser Naruhito, og i et yderst konservativt monarki som det japanske findes en passende partner normalt inden for kejserfamiliens sociale omgangskreds.

Men sådan var det ikke for Mako.

Hun mødte Kei Komuro i 2012, da de begge studerede på Det Internationale Kristne Universitet i Tokyo. At Mako gik her, var i sig selv et usædvanligt valg, da det var forventet, hun ville vælge det private Gakushuin Universtitet, hvor der er mange elever fra den japanske, økonomiske elite.

Efter studietiden tog Mako til Leicester i England, og Komuro drog til New York, USA.

I 2017 kunne de dog ikke længere skjule deres kærlighed, og foran et enormt presseopbud bekendtgjorde de deres forlovelse – til offentlighedens henrykkelse.

Knap så henrykt var kronprins Fumihito, prinsesse Makos far og nummer to i arvefølgen til den japanske trone.

Han så helst, at datteren fandt sig en partner af den rette adelige stand frem for en borgerlig advokat.

Som om denne modstand ikke var rigelig, blev deres bryllup i 2018 udskudt.

Dette skete, ifølge hoffet, på grund af 'manglende planlægning', men den virkelige grund var, at historier om Komuros mor var begyndt at florere i medierne i slutningen af 2017.

Hun skulle angivelig have lånt 230.000 kroner af sin tidligere forlovede, men undladt at betale pengene tilbage. Dele af pengene skulle have været brugt til at betale for Kei Komuros uddannelse, og medierne begyndte straks at spekulere i, om det i virkeligheden var Makos penge og ikke hjerte, som Komuro var ude efter.

»I USA vil vi mene, at morens økonomiske affærer intet har at gøre med hendes søn, Kei Komuro. I Japan anså folk dette for at være et problem, og det forvandlede ham fra at være en sød, venlig og sandfærdig ung til at være en udspekuleret opportunist, der var ude efter prestige og muligvis penge,« forklarer Hitomi Tonomura, kvinde- og kønsforsker ved Michigan Universitet, til CNN.

Så slemt blev det, at Komuro i år, ansporet af sin kommende svigerfar, som havde krævet den økonomiske konflikt løst, før forlovelsen kunne fortsætte, måtte udgive et 28 sider langt brev.

Kei Komuros 'kontroversielle' hestehale.
Kei Komuros 'kontroversielle' hestehale. Foto: KAZUHIRO NOGI
Vis mere

Heri forklarede han, at moren troede, pengene var en gave, og at han nu ville få de økonomiske kvaster ud af verden.

Dette er dog ikke den eneste gang, at Kei Komorus mor har været et 'problem'.

I dele af den japanske befolkning er man nemlig af den opfattelse, at kvinder ikke er i stand til at opdrage et barn på egen hånd.

»I Japan er der et intenst kvindehad, der nedgør enlige mødre både moralsk og økonomisk,« uddyber Hitomi Tonomura.

Kei Komuro mistede både sin far og bedsteforældre i en ung alder.

Og hvis nogen skulle være i tvivl om, at Kei Komuros mindste laden og gøren bliver vendt og drejet til hudløshed, blev det bevidst nok engang, da han i september 2021 endelig vendte tilbage til Japan efter tre års studier i USA.

Her gik medierne nemlig helt i selvsving over Komuros frisure, fordi han havde en hestehale.

I Japan er fremtoning meget vigtig, og i manges optik var en hestehale ikke passende for en mand, der stod på vippen til at blive gift med en prinsesse.

Komuro har siden klippet hestehalen af.

Forløbet har været mildest talt uskønt, og selve vielsen blev da heller ikke med den pomp og pragt, som ellers normalt kendetegner royale bryllupper.

Den foregik på et kontor med en efterfølgende pressekonference, hvorefter de nygifte vil flyve mod New York og deres hjem.

Med prinsesse Makos 'ja' til Kei Komuro siger hun samtidig også nej til sin royale titel, som hun ifølge loven må opgive. En regel, der i øvrigt ikke gælder for mændene.

Med sig i bagagen får hun i stedet en PTSD-diagnose, som er kommet i kølvandet på hele forløbet.

»Prinsessen føler sig pessimistisk og har svært ved at føle sig lykkelig på grund af den vedvarende frygt for, at hendes liv bliver ødelagt,« har hendes psykiater, Tsuyoshi Akiyama, fortalt til medierne.

I kølvandet på det økonomiske morads, hendes kommende mand har stået model til, har prinsesse Mako også valgt at takke nej til de cirka 8,5 millioner, hun stod til at modtage ved sin udtrædelse af kejserfamilien.