Lyt til artiklen

Det kan godt være, at Dronningen på mange måder følger med tiden, men på ét område er hun ikke alene håbløst bagud. Hun er koblet helt af.

It og teknik siger nemlig dronning Margrethes så lidt, at hun ikke vil kendes ved det.

- Ting med knapper og dippedutter og teknik har altid ligget mig temmelig fjernt, siger Dronningen i den nye biografi 'M - 40 år på tronen', som ligger i butikkerne fra på fredag.

I hendes gemakker findes der derfor ingen computere. End ikke en elektrisk skrivemaskine. Og godt nok har Margrethe en oldtidsmodel af en mobil-telefon. Men den har aldrig været brugt.

Så når Dronningen skal ringe til omverdenen, foregår det via Kongehusets 'Hoftelegraf' på en god gammeldags fastnettelefon.

- Min mor har simpelthen meldt sig ud af den dét it-boble, fortæller prins Joachim i bogen og fortsætter:

- For sit eget vedkommende har hun bare erkendt, at den teknologi har hun ikke lyst til at sætte sig ind i, siger Joachim videre.

Om emnet siger Margrethe selv:

- Mine sønner har affundet sig med, at deres mor er en analfabet, hvad angår it, udtaler hun og forklarer, at hendes store stab behersker al den moderne teknik så perfekt, at hun ikke behøver have styr på det.

- Ja, jeg er more doven, end jeg ser ud til, indrømmer hun og er bestemt ikke ene om, at lide af en form for teknik-forskrækkelse.

Hendes søster Benedikte er mindst lige så afvisende overfor al det nymodens pjat, omend hun dog har en mobil-telefon, som hun bruger. Undtagen sms-funktionen.

- Anne-marie er helt up to date og kan nogen gange være helt fortvivlet og ryste på hovedet over, at hun ikke kan sende en sms til os.

- Men man er jo så bange for at komme til at slette alt muligt eller gøre et eller andet forkert, så det hele eksploderer, fortæller prinsesse Benedikte i bogen.