De omdiskuterede karensdage, hvor dagpengemodtagere tre dage om året ikke får dagpenge, bliver en del af det nye dagpengesystem. Og idéen kommer fra fagbevægelsen.

Tre dage om året vil dagpengemodtagere se langt efter støtten, når det nye dagpengesystem træder i kraft. Indførelsen af tre såkaldte karensdage har bragt sindene i kog blandt flere LO-forbund, men det er ikke et påfund fra hverken politikerne eller arbejdsgiverne. Idéen kommer nemlig fra LO, bekræfter afgående LO-formand Harald Børsting over for finans.dk.

»Karensdagene er en model, som er vokset i fagbevægelsens have. Karensmodellen er langt at foretrække frem for en trappemodel, fordi man har mulighed for at fjerne sin karensdag ved at arbejde,« siger han.

Alternativet til karensdagene var ifølge Harald Børsting en model, hvor man ville skære generelt i dagpengesatsen for at skaffe penge til det nye dagpengesystem. Han er overbevist om, at karensdagene er »det bedste af to onder«, forklarer han til Finans.dk.

Blandt LOs forbund har man siden indgåelsen den nye dagpengeaftale torsdag raset mod netop karensdagene, fordi det tager penge fra dagpengemodtagerne. Eksempelvis siger HK-formand Kim Simonsen til Avisen.dk, at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S), på baggrund af aftalen om det nye dagpengesystem kan se frem til lidt af en velkomst på LOs kongres mandag:

»Jeg tror, der vil blive sendt en kammeratlig hilsen til Socialdemokraterne. For var det her virkelig det, som vi tænkte på, da vi ønskede et nyt dagpengesystem,« spøger han retorisk.

Men måske bør kritikken rettes mod fagbevægelsens øverste top, hvor Harald Børsting som medlem af Dagpengekommissionen fik overbevist de andre medlemmer om at indføre karensdage i stedet for at skære generelt i dagpengesatsen.

Over for Finans.dk bekræfter Dagpengekommissionens formand, Nina Smith, at hun og de resterende medlemmer lod sig overbevise om, at karensdagene kunne fungere som et led i et nyt dagpengesystem.

Kommissionen foreslog otte karensdage, men aftaleparterne - regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti - enedes om tre dage.