DF har i et årti krævet at få Jyske Lov hjem fra Sverige. Nu viser det sig, at loven slet ikke er krigsbytte fra svenskekrigene. Partiet kræver ny undersøgelse.

Én af Dansk Folkepartis mærkesager, nemlig kravet om at få stjålne, gamle danske kulturskatte - og specielt Jyske Lov - hjem fra Sverige, løber nu ind i historiske vanskeligheder.

Ifølge Det Kongelige Bibliotek er den svenske Jyske Lov nemlig slet ikke et krigsbytte fra svenskekrigene i 1600-tallet. I stedet er Jyske Lov kommet til Sverige på et senere tidspunkt end tidligere antaget og dukker således først op i historien i 1717.

Og ikke nok med det.

Det pågældende dokument, Codex Holmiensis c 37, er ikke en original nedskrift fra 1241, hvor Jyske Lov blev givet på Vordingborg Landsting.

I stedet er det en senere afskrift, som godt nok anses for at være den ældste blandt de bevarede tekstkilder af Jyske Lov, men som ellers ikke adskiller sig fra andre samtidige, senere afskrifter der befinder sig i svensk, tysk og dansk eje.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener imidlertid ikke, at det sidste ord er sagt i sagen. Han vil nu konsultere "den højeste sagkundskab", nemlig amatørhistorikeren, den pensionerede kriminalkommissær Uno Røndahl fra Kristianstad.

- Vi har altid sagt, at Jydske Lov var den ældst kendte kopi, og den kopi blev stjålet i 1658-1659. Så kan det da godt være, at den i nogle år lå i en papkasse, før den dukkede op. Men den kom jo ikke sejlende af sig selv på en tømmerflåde, siger Søren Espersen.

Kulturminister Carina Christensen (K), som tidligere har lovet Folketinget at "gå videre" med det særlige problem med Jyske Lov, har bedt Det Kongelige Bibliotek tage kontakt til Kungliga Bibliotek i Stockholm for at drøfte en mulig tilbagelevering af den omstridte lov.



/ritzau/