Dansk Folkepartis værdiordfører genopliver en gammel debat og vil endnu en gang have flyttet Folkemødet fra Bornholm til andre dele af landet, der også trænger til opmærksomhed.

Hvorfor ikke holde Folkemødet på Ærø? Eller på Samsø? Eller i Sønderjylland? Hvorfor skal det nødvendigvis være på Bornholm hvert eneste år?

Det spørgsmål stiller Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), der genopliver en gammel debat, dagen før Folkemødet 2013 skydes i gang på Bornholm - Solskinsøen, som for tredje år i træk skal huse politikere, interesseorganisationer, meningsdannere, journalister og helt almindelige danskere til en fire dage lang politisk festival. Det skriver B.dk.

»Der er mange andre steder i Danmark, som har behov for sådan et boost, som Bornholm får hvert år i juni. Der er masser af udkantsområder, der er forsømte. Jeg under bestemt bornholmerne alle de turistindtægter og al den omtale, men jeg under bestemt også andre egne af Danmark at få del i det,« siger Pia Kjærsgaard til B.dk.

Den tidligere DF-formand foreslår, at mødet skifter placering hvert år, for det ville i hendes øjne være »det mest retfærdige«. Når 60.000 mennesker strømmer til den bornholmske by Allinge, sikrer det i dén grad øen både turistkroner og en masse opmærksomhed, som flere af landets mindre velbesøgte udkantsområder kunne have gavn af. Pia Kjærsgaard var ude med samme forslag under det første folkemøde i 2011, og hun står stadig »100 procent fast« på sin idé.

»Jeg glæder mig virkelig til at komme til Bornholm, for det er en dejlig ø. Men jeg synes bare, at bornholmerne har sat sig for tungt på Folkemødet,« understreger hun.

Det er ellers Bornholms Regionskommune, der for tre år siden selv tog initiativ til Folkemødet sammen med daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V). Inspirationen kom fra den svenske politikeruge, Almedalsveckan, der afholdes hvert år på øen Gotland.

Og det er vigtigt, at mødet ligesom det svenske bliver ved med at være på en ø, mener den bornholmske borgmester Winni Grosbøll (S), der blankt afviser Pia Kjærsgaards forslag.

»Der opstår en helt særlig ø-stemning under Folkemødet. Der er ingen mulighed for at køre hjem klokken 16.45 for at hente unger og købe ind, så folk kobler af på en helt anden måde, sænker skuldrene fem centimeter, og det, tror jeg, er gavnligt for debatten,« siger borgmesteren til B.dk.

Hun understreger desuden, at der ligger er kæmpe planlægningsarbejde bag den årlige politikfestival, og det ville ikke kunne lade sig gøre at stable et sådan arrangement på benene hvert år, hvis det hele tiden flyttede til et nyt sted i Danmark. Og selvom mødet først og fremmest er en fest for demokratiet, er det også erhvervsfremmende, og Bornholm nyder godt af de øgede turistindtægter, fastslår borgmesteren.

»Vi holder det i hvert fald igen næste år, og alle er hjerteligt velkomne. Hvis der er andre kommuner, der vil have gang i lignende arrangementer, så vil jeg lade dem om det,« siger Winni Grosbøll.

Selv hvis man spørger ærkejyske MFere som Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen, er der ikke opbakning til Pia Kjærsgaards ønske.

»Man ville simpelthen ødelægge Folkemødet ved at flytte det. Det er en bornholmsk specialitet, og hvis der er andre udkantsområder, der har behov for lignende opmærksomhed, må de finde på deres egen specialitet,« siger Bjarne Laustsen (S), der er valgt for Frederikshavnskredsen i Nordjylland og fortsætter:

»Jeg synes, det er skørt, at Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard igen roder op i den debat.«

Også den tidligere Venstre-minister Hans Christian Schmidt (V), der er valgt for Haderslevkredsen i Sønderjylland, modsætter sig DFerens idé.

»Bornholmerne har ydet en kæmpe indsats for at arrangere Folkemødet hvert år, og det skal de belønnes for. Pia Kjærsgaard har sikkert ment det godt, men jeg mener altså noget andet. Det ligger godt, hvor det ligger,« siger han.

Folkemødet 2013 strækker sig over fire dage – fra torsdag 13. juni klokken 15 til søndag 16. juni klokken 15. I løbet af de fire dage vil der blive afholdt 1.294 arrangementer fordelt over hele byen, og der forventes cirka 60.000 besøgende - i gennemsnit 15.000 per dag.