Var Ole Sohn (SF) nogensinde blevet minister, hvis PET havde gemt de oplysninger, der blev indsamlet om ham under den kolde krig?

Var Ole Sohn (SF) nogensinde blevet minister, hvis PET havde gemt de oplysninger, der blev indsamlet om ham under den kolde krig?

Det spørgsmål rejses nu af politikere i oppositionen, der i skarpe toner kritiserer efterretningstjenesten, som ifølge flere eksperter har destrueret den tidligere kommunistleders sagsmappe.

- Vi hører meget om Ole Sohn, men det er svært at finde ud af, hvad der er fup og fakta, og det er dybt ærgerligt.

Hvis han har lavet noget kompromitterende med fremmede magter, kan det gøre det svært at fungere som minister, fordi de pågældende lande stadig vil kunne bruge det imod ham.

Derfor mener jeg, det havde været relevant for den sikkerhedsvurdering, der blev foretaget af alle ministre efter valget, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

Hos Venstre er retsordfører Karsten Lauritzen enig. Han opfordrer nu regeringen til åbent at fremlægge baggrunden for samtlige ministres sikkerhedsgodkendelse.

’Stærkt uheldigt’

- Det er stærkt uheldigt, hvis PET har destrueret sådanne oplysninger, for det giver grobund for myter og betyder, at vi reelt ikke kan vide, om der er noget i alle de påstande, der bliver fremsat om ministrene.

Henrik Sass Larsen blev jo valgt fra som minister på grund af PETs oplysninger, og hvis jeg var ham, ville jeg da synes, det var uretfærdigt, at noget kommer frem og andet slettes.

Ud fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt burde der være større åbenhed om baggrunden for de sikkerhedsvurderinger, siger Karsten Lauritzen.