Ifølge Løkke er momentum i Libyen vendt til fordel for oprørerne. Nu skal international gruppe finde løsning.

De danske F-16 kampfly har som del af den internationale koalition været med til at forhindre et folkedrab i Libyen.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som forud for et internationalt "krigsråd" i London fastslår, at operationen nu går ind i en ny fase.

- Det ser ud til, at den militære udvikling i Libyen er vendt til oppositionens fordel, og at de Gaddafi-loyale styrker er på retræte fra flere byer, siger Lars Løkke Rasmussen og understreger:

- Vi kan konstatere, at de internationale styrker har modvirket det folkedrab, vi alle frygtede.

I London mødes udenrigsminister Lene Espersen (K) tirsdag aften med op imod 40 andre udenrigsministre og blandt andre Natochefen Anders Fogh Rasmussen i det såkaldte krigsråd.

Det sker, efter Nato søndag overtog ledelsen af indsatsen.

- Jeg er meget tilfreds med, at Nato nu tager ansvaret for at lede alle de opgaver, som koalitionen hidtil har varetaget. Dermed går den internationale militære indsats ind i en ny fase, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mødet i London skal bidrage til at fastholde den brede internationale opbakning til indsatsen og samtidig munde ud i en international kontaktgruppe, som skal bidrage til at finde en langsigtet politisk løsning i Libyen.

- Det er vigtigt, fordi den internationale indsats skal være forankret i regionen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Folkeparti har udtrykt bekymring for, at koalitionen er ved at udvikle sig til et reelt luftvåben for oprørerne vendt mod Gaddafi.

Lars Løkke Rasmussen afviser imidlertid, at Danmark og de andre lande er ved at bevæge sig ud over det mandat, som FN's Sikkerhedsråd har givet.

- Mandatet går meget præcist ud på at sikre civilbefolkningen mod overgreb. Det er missionens formål.

- Men det er logisk, at det rykker ved magtbalancen, når vi tager regeringens kamphelikoptere, missiler og fly ud. Sådan er det, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/