Efter fire timers samråd med kulturminister Uffe Elbæk har Folketingets Kulturudvalg enstemmigt besluttet at bede statsrevisiorerne om at indbringe sagen for Rigsrevisionen.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) måtte onsdag stå skoleret i fire timer til et bombardement af spørgsmål om sit tætte forhold til gøglerskolen Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

Det har resulteret i, at et enstemmigt kulturudvalg tirsdag aften har besluttet af bede statsrevisorerne om at indbringe sagen for Rigsrevisionen for at få undersøgt, om kulturministeren bevidst har favoriseret skolen.

- Ministeren har jo undsagt sig selv og skiftet holdning i forhold til, om han var blevet advaret eller ej af embedsmænd om at holde arrangementer på AFUK, ved at han nu siger, at han var blevet advaret. Vi vil derfor bede statsrevisorerne om at indbringe sagen for Rigsrevisionen, så der kan blive startet en sag centreret omkring de fem arrangementer ude på AFUK, siger Michael Aastrup Jensen.

Det var da også spørgsmålet om advarslen, der vakte størst debat under samrådet. Uffe Elbæk fortalte, at han i september havde en samtale med en embedsmand om, hvorvidt der fremadrettet skulle lægges flere arrangementer på AFUK ud over de fem, der allerede var blevet afviklet på gøglerskolen.

- Da vi kom frem til september og skulle overveje, hvor det sjette »Kultur på kanten«-arrangement skulle afholdes, får vi en diskussion om, at hele ideen om at holde det hele samme sted ikke vil hænge sammen i forhold til, at min mand nu arbejder på AFUK. Der var ingen dramatik i det, svarede Uffe Elbæk flere gange i samrådet, hvor spørgsmålet om detaljer i samtalen med den pågældende embedsmand blev efterspurgt.

- Det forgik på den måde, at vi skulle i gang med at planlægge det sjette arrangement, hvor det efter det oprindelige koncept nærmest lå fast, at det skulle ske på AFUK. Set i lyset af, at min mand havde fået job derude, blev det diskuteret, om det ville være klogt.

- Derefter endte det med en beslutning af, at det skulle foregå et andet sted. Vi ændrede helt konceptet for den møderække, så det fremad skal ske forskellige steder, sagde kulturministeren.

De mange opfølgende spørgsmål og svar på netop den del af sagens forløb fik flere politikere til at opfordre til at få sagen undersøgt af rigsrevisionen.

- Vi må have det undersøgt til bunds og få alle dokumenter, eventuelle notater og håndnotater lavet af embedsmænd, frigivet nu. Samtidig kan jeg heller ikke se anden udvej, end at rigsrevisionen må ind over, sagde Venstres Michael Aastrup-Jensen under samrådet.

Samme opfordring kom fra blandt andre Enhedslistens Per Clausen og Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll, der kaldte oplysningerne for en alvorlig drejning i sagen, fordi de ikke var blevet forlagt tidligere.

Kulturminister Uffe Elbæk gentog flere gange, at han havde lagt alle detaljer frem og svaret åbent på alle de spørgsmål, der blev stillet før og under samrådet. Samtidig understregede han, at han og ministeriet ville være indstillet i at samarbejde med Rigsrevisionen.

- Jeg har ingen problemer med at fremlægge de informationer, de vil have frem. Jeg synes, jeg har fremlagt det, jeg har skullet og svaret på de spørgsmål, der er blevet rejst på forhånd og undervejs, sagde Uffe Elbæk.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.