En 54-årig mand får 90 dages betinget fængsel for at lure på landsholdsløbere gennem en årrække.

Det har retten i Aarhus afgjort her til eftermiddag. Dommen ligger dermed et stykke fra de otte måneders fængsel, som anklager Dorthe Lysgaard havde procederet for.

Sagen var for retten tidligere på ugen som en tilståelsessag. Den 54-årige løbeleder blev grebet på fersk gerning i at lure på de kvindelige orienteringsløbere, da landsholdet i maj sidste år var til EM i Tjekkiet.

Kolleger faldt ved et tilfælde over en af de kuglepenne med indbygget kamera, som lederen havde anbragt for at filme de kvindelige løbere, når de var i bad.

»Jeg fortryder det. Jeg har rejst meget med og været ret tæt på nogle af dem og endda været med til fødselsdage. Jeg har jo aldrig forestillet mig, at jeg skulle gøre nogen af dem fortræd,« forklarede den tiltalte i retten tirsdag.

Beluringen stod på fra 2010 frem til manden blev afsløret og bortvist i maj 2016.

Kuglepennene - mindst ti styk ifølge anklageskriftet - købte han på nettet og anbragte i kvindernes omklædningsrum, når der var mulighed for det.

Følte sig svigtet

Den 54-årige var tiltalt for beluring af 21 atleter. En af de atleter, som har været offer for den 54-årige holdleders overvågning, er den dobbelte verdensmester, Maja Alm. Hun var rystet, da sagen rullede sidste år.

»Det, der gør allermest ondt, er ikke, at vi er blevet filmet, men det, der rammer mig hårdest, er det svigt fra en, som jeg virkelig stolede på. Jeg har ikke løbet i tre dage, men er sikker på, at lysten til at løbe nok skal komme snart,« skrev hun dengang i et Facebook-opslag.

BT har været i kontakt med Maja Alm efter dommen, men hun ønsker ikke at udtale sig. Hun henviser i stedet til sportschef for Dansk Orienterings-Forbund, Lars Lindstrøm.

'Rart med et punktum'

Han ønsker ikke at udtale sig om selve strafudmålingen, men han er glad for, at der nu er faldet dom.

»Det er rart at få sat et punktum i sagen. Der er gået ti måneder, og det har da ikke været sjovt. Jeg har haft kendskab til alle detaljer fra starten, og der har aldrig været tvivl om sagen,« siger Lars Lindstrøm.

Sportschefen kender den dømte særdeles godt, og derfor var han næsten lige så chokeret som løberne, da han under EM sidste år måtte overbringe dem nyheden om bortvisningen af holdlederen.

»Jeg har kendt manden gennem rigtig mange år, og lige så vel som løberne har haft ham tæt på livet, så har vi ledere også haft en tæt daglig kontakt, og det er da skuffende at opleve,« siger Lars Lindstrøm.

Vil ikke anke

Den 54-åriges forsvarer, Henrik Garlik, oplyser til BT, at hans klient ikke vil anke dommen.

»Vi forventer ikke, at dommen ankes. Dommen er i det niveau, jeg lagde op til,« siger Henrik Garlik.

Han havde procederet for 60 dages betinget fængsel. Den dømte holdleder må dog vente lidt endnu på en endelig afklaring, for anklagemyndigheden har nu 14 dage til at overveje, om dommen skal ankes til landsretten.

»Det er en meget speciel sag, så det har været svært at finde lignende sager til at vurdere straflængden. Men retten er så kommet frem til en strafudmåling, der er tættere på forsvarerens vurdering. Jeg har kun lige læst dommens konklusion, jeg skal have læst præmisserne igennem, inden vi vil beslutte, om sagen skal indstilles til statsadvokaten med henblik på at anke den,« siger anklager Dorthe Lysgaard.