Dansk opfundet akupunktur- apparat fjernede prins Henriks rygsmerter efter diskusprolaps- operationen. Nu får hans elefant samme kur - med succes.

Det er ikke alle Danmarks syge, der ligefrem føler, de får en kongelig behandling.

Men det er der i hvert fald én, der får - oven i købet ÆGTE kongelig behandling:

Elefanten Tonsak i Zoologisk Have.

Den veltilfredse patient står og gumler på modne majs, som dyrepasseren stopper i munden på den, mens den bliver behandlet med et specielt elektrisk akupunktur-apparat.

Den fire år gamle hanelefant, der i november sidste år blev givet som gave til Dronningen og Prinsen af Thailands kong Bhumipol, gennemgår i øjeblikket en kur, som tidligere fjernede de voldsomme smerter, prins Henrik led af efter sin operation for diskusprolaps. Også dronning Margrethe, der havde store problemer med sit knæ, har prøvet samme behandling.

»Når behandlingen kunne hjælpe prins Henrik, skønnede vi også, at den kunne være til gavn for den kongelige elefant. Og Tonsak har faktisk allerede - efter seks behandlinger - fået det mærkbart bedre,« siger dyrlæge Carsten Grøndahl, Zoologisk Have i København.

Tonsak har i flere måneder været plaget af vokseværk. Det giver elefanten smerter, så den har fået en noget stiv gang og indimellem trækker tydeligt på bagbenene. Nogle gange har den slet ikke haft lyst til at dyrke sin normalt store fornøjelse: at kaste rundt med træstubbe og grene i sin løbegård.

Behandlingen, som nu ser ud til at gøre Tonsak frisk igen, kaldes 3 A Therapy. Apparatet, som opfinder John Wetling fra Hundested har udviklet, sender store koncentrationer af negativt ladede ioner mod huden og stimulerer især de såkaldte akupunkturpunkter med forbindelse til kroppens meridianer.

Behandlingen har i flere mindre forsøg med mennesker vist sig at kunne mindske eller fjerne smerter, få sår til at hele hurtigere og styrke immunsystemet.

Dyrlæge Carsten Grøndahl, Zoologisk Have: »Vi har i Zoo valgt at forholde os åbent og undersøgende over for den type mere alternative behandlinger, så længe vi er sikre på, det ikke direkte skader dyrene. Før apparatet blev taget i anvendelse på Tonsak, satte vi John Wetling til at behandle en moskusokse, der havde fået et sår i siden. Såret helede hurtigt efter det. Og vi har tidligere med held brugt alternativ behandling - akupressur og naturmedicin - på vores islandske heste, som var plaget af kronisk mavebesvær.«

Ifølge dyrepasseren Claus Pedersen har Tonsak fået det betydeligt bedre fysisk og humørmæssigt af den utraditionelle behandling, som også gjorde prins Henrik helt rask.

John Wetlings behandling sigter normalt på mennesker. Om nogle uger indledes et kontrolleret forsøg på et hospital i Bangkok, hvor 100 kræftsyge skal behandles for smerter med hans apparat.

Selv om Prinsen, Dronningen og nu deres elefant er blevet hjulpet, har intet dansk hospital endnu valgt at tage behandlingen op.

»Flere læger har dog sagt, at de er interesserede,« siger opfinderen.