Seks-syv bandemedlemmer truede sygeplejersken Helene på Rigshospitalet med at opsøge hende efter arbejde.

Bandemedlemmerne har trængt Helene op mod væggen, så de danner en halvcirkel mod hende. Skældsordene fyger mod hende: 'Din lille luder, vi skal nok finde ud af, hvad du hedder og, hvor du bor, og så finder vi frem til dig.'

Helene prøver stille og roligt at forklare dem, hvorfor deres “bandeven”, der er blevet indbragt, fordi han er blevet skudt som led i bandekrigen, ikke kan få en enestue.
 
Årsagen er den simple, at afdelingen er totalt fyldt, og der er brug for hver enkelt seng den aften. Budskabet trænger ikke ind på seks-syv bandemedlemmer, hvor specielt en er særligt truende.

- Jamen så kan vi ikke beskytte ham, hvis han skal ligge på stue med andre, lyder det fra den mest udfarende af fyrene.

- På et tidspunkt tænkte jeg, at nu ville jeg få en på hovedet. Jeg kunne se på hans kropssprog, at det hele dirrede på ham, og at han var rasende, siger Helene, der er glad for, at hun fulgte rådet om at fjerne sit navneskilt, før bandemedlemmet blev bragt til afdelingen.

Helene får ikke en på hovedet. Det lykkedes hende at kringle sig ind på kontoret, hvor en af hendes kolleger havde tillkaldt vagterne på Rigshospitalet, der ikke når frem, før bandemedlemmerne er gået.

Læs også:

Efter episoden er Helene chokeret. Hun græder det meste af aftenen på arbejde og forstår ikke, hvorfor man skal udsættes for den slags, når man hjælper folk uden forbehold.

- Efterfølgende er jeg bange: Kan de finde ud af, hvor jeg bor? Vil de overhovedet gøre noget, hvis de fandt frem til mig? Tankerne fløj bare rundt i hovedet på mig. Da jeg vågner næste morgen, har jeg det skidt. Jeg ved ikke, om patienten og hans pårørende stadig er der, for de ved jo udmærket, hvem jeg er. Så jeg ringer og siger, at jeg ikke tør at komme på arbejde, hvilket bliver accepteret af ledelsen på min afdeling. 

Helene har i tiden efter optrinnet fået hjælp af en psykolog til at lære at håndtere og bearbejde situationen. Men en ting står klart: En anden gang vil hun ikke forsøge at tale truende typer til fornuft.

- Hvis det skete igen, vil jeg aldrig prøve at tale dem til fornuft. Hvis der kom trusler, ville jeg med det samme kontakte vagterne. For man føler sig meget lille, når man står omringet af seks-syv truende fyre.

Helene er ikke sygeplejerskens rigtige navn. Af frygt for repressalier fra bandemedlemmerne tør hun ikke stå frem med navn og billede. Af samme årsag er enkelte detaljer udeladt. BT kender sygeplejerskens rigtige identitet.

Køb BT torsdag og læs, hvordan bandemedlemmer, når de er indlagt, hærger Rigshospitalet.