En 46-årig dansk mand er blevet taget med 1,6 kilo heroin, da han var på vej til at boarde et fly mod København i den thailandske ferieby Phuket. Ifølge en Thailandskender, så venter der den danske mand nogle meget hårde år i thailandsk fængsel.

På vej gennem et sikkerheds check-point i lufthavnen i Phuket blev den 46-årige danske mand taget med 1,6 kilo heroin på sig. Efterfølgende blev han fængslet og har ifølge de thailandske myndigheder indrømmet, at han selv havde spændt heroinen fast om livet.

»Han (navnet udeladt, red.) blev stoppet og gennemsøgt ved et sikkerheds check-point på hans vej til immigrationsskranken. Under hans blå skjorte fandt vi 1,6 kilogram heroin - bundet rundt om hans liv,« siger en talsmand fra Phukets lufthavn til lokale medier.

Nu skal mandens sag undersøges nærmere af thailandsk politi, men meget kan tyde på, at manden, som har tilstået, kommer en længere tur bag thailandske rammer. Og det bliver ikke sjovt, det fortæller journalist ved Politiken Flemming Ytzen, som tidligere har boet og stadig rejser meget i Thailand.

»Hvis han har tilstået og bliver dømt, så får han formentlig livstidsstraf. Og det bliver ualmindeligt hårdt for ham. Thailandske fængsler er ikke sjove steder,« fortæller Flemming Ytzen, der tilbage i 90’erne boede i Thailand og på et tidspunkt fungerede som besøgsven for en fængslet dansker i et thailandsk fængsel. Hvorfor han er kommet flere gange i et thailandsk fængsel.

Risikerer tæv, chikane og mobning
»Det er længe siden, jeg har været i et fængsel i Thailand. Men jeg tror ikke, de har ændret sig meget. Og det er ikke som fængsel i Danmark, hvor man har eneceller. I Thailand sidder man sammen i celler med flere personer, og der er et hierarki i de celler. Og her vil han formentlig være nederst i hierarkiet, da han er udlænding og ikke kan sproget, og fordi narkosmuglere ikke er populære,« siger Flemming Ytzen og uddyber:

»Han risikerer at få tæv, blive chikaneret og mobbet. Han får det ikke nemt. Og fordi han formentlig ikke kan sproget, så kan han ikke forsvare sig verbalt. Og han risikerer også at blive meget isoleret og ensom. Han skal håbe på, at han kan få en dansk besøgsven med hjælp fra ambassaden. Og så må man håbe, han har et stærkt netværk i Danmark, som kan hjælpe ham med penge, så han kan få sig et ordentligt måltid en gang imellem,« siger Flemming Ytzen.

Skal formentlig sidde i fængsel i mange år
Hvis det det skulle ske, at den 46-årige danske mand bliver idømt en dødsstraf, som det er muligt inden for strammerammen for smugling af heroin, så er der trods alt lidt gode nyheder fra Flemming Ytzen.

»Dødsstraf bliver faktisk aldrig udført mod udlændinge, som har fået en narkotikadom. Men han skal nok sidde i fængsel i Thailand i fem-seks-syv år, inden han kan håbe på en benådning fra kongen. Og derefter kan han være heldig at blive udleveret til Danmark, hvor han så skal hjem og sidde i fængsel,« siger Flemming Ytzen, der også forklarer, hvorfor Thailand har så hårde straffe for narkotika.

»Thailand har i mange år været en tæt allieret med USA. Og USA har lagt pres på Thailand for at slå hårdt ned på produktion og handel med narkotika. Og det afspejler de hårde straffe også. For de er i virkeligheden mest til for at afskrække udlændinge,« uddyber han.

I 2000 indgik Danmark en udleveringsaftale med Thailand om, at danske statsborgere med en dom på livstid potentielt kunne blive udleveret til Danmark efter otte år i fængsel i Thailand. Og det må den 46-årige dansker i bedste fald håbe på.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter overfor BT, at en dansk statsborger er blevet tilbageholdt i Thailand.

'Udenrigsministeriet/ambassaden kan bekræfte, at en dansk statsborger er tilbageholdt i Thailand. Ambassaden/konsulatet yder sædvanlig konsulært bistand.'

'Udenrigsministeriet/ambassaden har tavshedspligt i personsager, og kan derfor ikke komme med yderligere oplysninger,' meddeler Udenrigsministeriets Borgerservice.

Foto: Google Maps
Vis mere

Andre læser også