Tre danskere i thailandske fængsler kan nu håbe på, at de kan få lov at komme hjem - også selv om hjemturen vil føre dem direkte ind i en dansk fængselscelle.

Efter at Danmark og Thailand i marts indgik en aftale om overførsel af fanger, har Justitsministeriet nu taget initiativ til at få de første tre fanger hentet hjem.

"Vi har henvendt os til de thailandske myndigheder for at få nærmere oplysninger om de tre sager, hvor de pågældende personers sager opfylder de tidsmæssige betingelser for at blive overført fra Thailand," oplyser kontorchef Jakob Scharf fra Justitsministeriet.

Han vil ikke kommentere, hvilke danskere, der nu kan nære et spinkelt håb om at komme tilbage til Danmark - hvis Thailand accepterer hjemsendelsen.

Men ifølge Ritzaus oplysninger drejer det sig om de tre fanger, Thomas Darbo, Bo Nannestad og Dan Rexen, i givet fald atter kan sætte fødderne på dansk jord. Jakob Scharf ønsker ikke at kommentere, hvornår de første fanger i givet fald kan ventes til Danmark.

"I sidste ende er det Thailand, der skal bestemme sig for at tillade overførslen af fangerne til Danmark," forklarer kontorchefen.

Aftalen slår fast, at en indsat, der er idømt en livstidsdom eller en tidsubestemt straf, skal have afsonet otte års fængsel, inden en overførsel kan komme på tale.

Er der tale om en tidsbestemt straf, kan fangen overføres, når der er afsonet fire års fængsel eller en tredjedel af straffen.

Når en fange skal overføres, skal hans eller hendes sag vurderes af danske domstole, der skal udmåle en straf, der i videst muligt omfang svarer til den oprindelige thailandske dom.

Den danske dom kan dog ikke overskride de danske maksimumstraffe for narkoforbrydelser på 15 års fængsel.

Ifølge Ritzaus oplysninger opfylder tre danskere i thailandske fængsler de krav, der stilles, inden en overførsel kan komme på tale.

Den ene er Thomas Darbo, som siden 1991 har siddet fængslet efter forsøg på at smugle heroin ud af landet - en forbrydelse, der indbragte ham en livstidsstraf, som senere er blevet reduceret til 40 års fængsel.

Nummer to er Bo Nannestad, som i 1993 fik 30 års fængsel for at smugle et kilo heroin, mens den tredje fange er Dan Rexen.

Han blev fanget i lufthavnen i Bangkok i oktober 1994, hvor han havde klistret poser med 2,2 kilo heroin fast på kroppen. Han sidder nu i livstidsfængsel Bangkwang nord for den thailandske hovedstad, hvor hans straf er nedsat til 40 års fængsel.

Aftalen følger i kølvandet på den meget omtalte sag om A'a'me Nameth, der sammen med sin amerikanske mor, Beverly Ann Bland, i maj 1995 blev afsløret i Bangkoks lufthavn med 1400 gram heroin, som de to kvinder havde slugt i håb om at slippe gennem tolden og til USA.

A'a'me Nameth har senere forklaret, at hun forsøgte sig som narkosmugler for at betale en studiegæld på 25.000 kroner. Resultatet blev en dom på 30 års fængsel.

Hun er senere - på grund af sin moders nationalitet - blevet overført til et amerikansk fængsel, hvorfra hun blev sat på fri fod./ritzau/