Han tager imod seerne i disse sommerdage i TV-avisen med en tydelig udtale og en venlig fremtoning. Med troværdighed og præcision leverer Erkan Özden dagens nyheder. Selv kalder han sig for en præmieperker.

Den unge mand er tv-vært som de fleste andre, og så alligevel ikke, for den bronzefarvede hudtone og mørke øjne vidner om hans tyrkiske ophav.

- Helt generelt er folk venlige rundt omkring, men selvfølgelig har jeg da oplevet at blive afvist på et diskotek, og der har da været folk i mine teenageår, der har set skævt til mig, indrømmer Erkan Özden ærligt, da vi sætter ham stævne i den pulserende DR-by, der nu danner rammen om hans hverdag.

Bag den succesrige vært ligger nemlig en barndom på vestegnen i et traditionelt tyrkisk indvandrerhjem, hvor mor var rengøringsmedarbejder og far arbejdede som lagerarbejder.

Kalder sig for 'præmieperker'

Erkan Özden har nu arbejdet sig op og ud af det stereotype mønster, som mange forbinder med andengenerations indvandrere. For uddannelse var altafgørende for at få en bedre tilværelse. Det fik Erkan Özden indprentet lige fra begyndelsen.

- Jeg fik at vide af mine forældre, at det var vigtigt at uddanne mig i det her land, der gav så mange muligheder, siger han.

Han har oplevet sin opvækst på vestegnen, hvor han langt op igennem folkeskolen var den eneste indvandrerelev, som normal og uproblematisk på trods af sin oprindelse.

Men hans forældres hverdag var præget af hårdt arbejde i et fremmed land, hvor det var en kamp at tjene til dagen og vejen.

Drømmer om stor tv-karriere

- Jeg har stor respekt for mine forældres generation, der kom hertil uden at kunne sproget og uden en uddannelse for at samle penge til en traktor i landsbyen. De fandt ud af, at det ikke var lutter lagkage at komme til Europa, siger han.

Mod alle odds er det nu lykkedes Erkan Özden at blive et forbillede for den tyrkiske indvandrers status i det danske samfund. Ordet 'præmieperker' ligger da heller ikke langt fra Erkan Özdens bevidsthed. Det er et ord, han fra tid til anden har brugt om sig selv, når han er sammen med jævnaldrende kammerater.

Erkan Özden føler sig da også påvirket, når han møder andre unge indvandrere, der tager valg, der er langt fra hans egne.

- Jeg bliver ked af det, når jeg ser unge med min baggrund spytte på et sæde i S-toget. Det er bare dårlig opførsel. Men jeg bliver nødt til at tænke, at det ikke er mig. Jeg skal ikke føle mig ansvarlig for det, forklarer Erkan Özden. 

Han er nået langt og drømmer stadig stort. Men Erkan Özden er også en beskeden mand, der ved, hvad det kræver at nå sine mål.

- Jeg tager det stille og roligt. Med hårdt arbejde når man langt, men jeg drømmer da om at blive hængende på Tv-avisen. 

Erkan Özden kan opleves på skærmen på DR sommeren over og i fremtiden som afløser for de faste værter.

juli@bt.dk