Danmark skal straffes hårdere.

Sådan lyder det fra generalsekretæren i det svenske fodboldforbund, Håkan Sjöstrand, om den danske landsholdskonflikt.

»Det er jo en farce, hvad der er sket i Danmark i den seneste tid, og det var præcis det, vi advarede mod,« siger han til Expressen.

Svensk fodbold blev for et år siden ramt af det konfliktfyldte forhold mellem danske landsholdsspillere, Spillerforeningen og DBU. Her måtte en VM-kvalifikationskamp mellem de danske og svenske kvindelandshold aflyses pga. overenskomststrid.

Det danske landshold under afspilningen af den danske nationalmelodi under Nations League-fodboldkampen mellem Danmark og Wales på Aarhus Stadion søndag den 9. september 2018.
Det danske landshold under afspilningen af den danske nationalmelodi under Nations League-fodboldkampen mellem Danmark og Wales på Aarhus Stadion søndag den 9. september 2018. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Dengang fik DBU at vide af UEFA, at skete det samme igen inden for fire år, ville danske landshold blive smidt ud af igangværende turneringer.

Derfor stillede det danske herrelandshold i sidste uge op med divisions- og futsalspillere til en testkamp i Slovakiet pga. overenskomststrid, hvor de rigtige landsholdsspillere altså ikke var til rådighed. Landsholdsspillerne og DBU blev dog enige om en midlertidig aftale til søndagens Nations League-kamp mod Wales. Øverst i artiklen kan du se, hvad de danske landsholdsspillere mente om konflikten ved den lejlighed

»Det handler ikke om kvinde- eller herrefodbold, men om fodbolden i det store billede. Vi må få et stærkt regelsæt med kraftfulde sanktioner, som sikrer, at noget lignende ikke sker igen,« siger Håkan Sjöstrand:

»Landskampe må ikke som i Danmark blive et værktøj for spillerforeninger til at strejke eller som middel til at påvirke forhandlingerne.«

Den svenske fodboldboss mener, at de nuværende sanktionsmuligheder er helt ude af trit med virkeligheden. Ja, det danske kvindelandshold blev dømt som 0-3-taber i kampen mod Sverige sidste år, og DBU fik en bøde på 20.000 euro, cirka 150.000 kroner.

Til sammenligning påpeger han, at det svenske herrelandshold under VM i Rusland i sommer fik en bøde på cirka 450.000 kroner for at spille en kamp med forkerte strømper.

»Vi må have et regelsæt, der tager tydeligt udgangspunkt i, at hvis et landshold ikke dukker op til en turneringskamp, udelukkes man fra den turnering. Præcis som det er tilfældet i de lavere rækker i Sverige. Der kan dog findes andre formildende omstændigheder, og det skal selvfølgelig med i betragtningerne,« siger Håkan Sjöstrand, der vil gøre alt for at forhindre noget lignende i at ske i fremtiden:

»Men som det er i dag, findes der ingen vindere, og forhåbentlig er der flere, der indser det efter alt det, der er sket denne gang. Og man kan håbe på, at folk ikke vågner, bare fordi det skete i herrefodbolden. For det handler ikke om Danmark, kvinde- eller herrefodbold. Men om fodbolden bredt set.«

Da det 'rigtige' danske landshold igen gik på banen i søndags, vakte det opsigt, at landsholdsanfører Simon Kjær ikke ville takke vikarlandsholdet for at stille op. Det fik han stor kritik for.