Han har været Danmarks bedste spiller ved EM, og han er holdets anfører. Alligevel er Jannik Vestergaard ikke nogen dansk darling. Men det er ved at ændre sig

Forestil dig, at Daniel Agger går forbi dig på gaden. Ville du genkende ham og vende dig om og kigge? Ja, du ville da. Selvfølgelig. Han er jo dansk landsholdsanfører.

Det er Jannik Vestergaard også. Blot for det U21-mandskab, der nu har spillet sig i EM-semifinalen og til OL i Rio de Janeiro. Med sine næsten to meter rager midterforsvareren fra Werden Bremen rent fysisk tårnhøjt i vejret. Men i den almindelige danskers fodboldopfattelse er U21-drengenes karismatiske kaptajn ingen kæmpe. Ikke endnu. Men det kommer.

Vestergaard er først nu ved at bryde ud af den anonymitet, der ofte følger de spillere, der forlader Danmark allerede i teenageårene. Og det var præcis, hvad kaptajnen gjorde. Som 17-årig skiftede han – inden førsteholdsdebuten var en realitet - Brøndby ud med Hoffenheim i det andet hjemland Tyskland. Og netop her er hans navn paradoksalt nok væsentligt større, end det er i det land, han netop har ført videre ved et EM.

»Jeg er et langt større navn i Tyskland, end jeg er i Danmark. Der er ikke så stor fokus på Bundesligaen i Danmark, så lige i øjeblikket kommer jeg mere i fokus i Danmark, end jeg har været tidligere,« siger Vestergaard til BT.

I Danmark kan spilleren, der har været Danmarks bedste mand i de tre første EM-kampe, indtil videre gå i fred. Kun når tyskerne i sommerferien smider ungerne på bagsædet, losser tagboksen på Mercedes’en og kører mod det danske sommerland, skal Jannik Vestergaard finde Kodak-smilet frem.

»Det er specielt, at jeg i Danmark bliver genkendt mere af tyske turister, end af danskere. Når jeg er på ferie i Danmark, er det tyskere, der kommer hen og taler og vil have billeder,« fortæller anføreren, der dog ikke brokker sig over den rød-hvide anonymitet.

»Jeg har vænnet mig til tanken. Jeg har levet en lidt skjult tilværelse i Tyskland. Nu er jeg heller ikke en rockstjerne i Tyskland, så jeg går i relativ fred og ro, lige meget hvor jeg går. Men det er fint. Jeg har det rigtig fint med at være i Danmark og leve den tilværelse, som jeg gør. Men skulle jeg blive genkendt og tiltalt i Danmark, er det bestemt ikke noget, der vil genere mig,« siger han.

Og heldigvis, fristes man til at sige. Efter dette EM vil de fleste fodboldinteresserede danskere formentlig vende sig om og kigge, når en to meter høj mand med langt hår og tandpastasmil går forbi. For i så fald kan det være Jannik Vestergaard. Dansk anfører, EM-semifinalist – og hvem ved. Måske manden, der om bare fem dage løfter EM-pokalen højt mod den tjekkiske aftenhimmel.


Fem skæve om Vestergaard:

* Han hader offentlige toiletter og vasker hænderne tusinde gange, hvis han tvinges derind.
* Han er en kæmpe ordkløver og hader dårlig grammatik.
* Han bryder sig ikke om at bytte trøjer efter en kamp, da han ikke gider at ligne en fan.
* Han ville vælge at flyve, hvis han selv kunne vælge en superkraft - på grund af friheden.
* Han elsker NFL og er stor New England Patriots-fan - de var også første konto, han begyndte at følge på yndlings-app’en Twitter.
kilder: DBU og werder.de

Fakta:

Jannik Vestergaard
Højde: 199 cm
Alder: 22 år
Landskampe:
3 A-landskampe
27 U21-landskampe, 4 mål
2 U20-landskampe
7 U19-landskampe
4 U18-landskampe, 1 mål
Bundesligakampe:
71 kampe for Hoffenheim, 4 mål
15 kampe for Werder Bremen, 1 mål
Familie: Tysk mor og dansk far