KOMMENTAR

Fredag afholdes Dansk Fodbold Award, hvor vi giver priser til bedste spillere og mål efter et fantastisk fodboldår. Men vi skal også huske at hylde de frivilliges kæmpe indsats for dansk fodbold.

Og 2017 har været et fantastisk år for dansk fodbold.

Kvindelandsholdet vandt flot EM-sølvmedaljer og vandt danskernes fodboldhjerter med deres præstation på og uden for banen. Herrelandsholdet gjorde comeback og gik ubesejret igennem 2017 og sikrede kvalifikation til VM til sommer - en kæmpe fodboldfest vi igen glæder os til at være en del af.

Vi er glade og stolte over at have fantastiske fodboldspillere på vores landshold som Pernille Harder og Nadia Nadim samt Christian Eriksen og Andreas Christensen, der alle er nominerede til årets spiller ved Dansk Fodbold Award.

Foto: CLODAGH KILCOYNE
Vis mere

Men dansk fodbold er meget mere end stjernerne på landsholdet. Det tæller også små piger og drenge, unge og ældre, talenter og dem der spiller for at være med. Og det tæller de mange tusinde frivillige, der gør en stor indsats i projekter med fodbold for kræftramte, sundhedsprojekter eller bare sikrer frugt til børnene, når de har trænet eller spillet kamp søndag morgen.

Vi skal blive bedre til at anerkende og hylde de frivillige i dansk fodbold. Det gør vi til Dansk Fodbold Award, hvor vi hylder og hædrer alle dem, der har ydet en præstation ud over det sædvanlige og er med til at gøre en forskel. For at hylde dem har vi stiftet ’En Del af Noget Større’-prisen, der gives til en person eller et projekt, der arbejder med fodbolden i en større sammenhæng og derved er med til at sætte fokus på sportens mangfoldige rolle.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Vi har uddelt prisen siden foråret 2015. Første gang vandt forskeren Peter Krustrup, der har været med til at udvikle træningsformatet ’Fodbold Fitness’, som hundredvis af kvinder dyrker. Sidste år løb Boldklubben Enghaven med prisen for deres store arbejde med at tilbyde fodboldtræning til udviklingshæmmede og for at vise, at fodboldklubbens betydning for både spillere og de frivillige forældre er langt større end blot legen med den runde kugle. Og blandt de nominerede i år er projekter, hvor fodbold spiller sammen med sundhed, integration, beskæftigelse – og så Nadia Nadim, der med sin personlige historie er blevet nomineret. Prisen overrækkes fredag aften – som en del af det samlede stjerneshow.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

De frivilliges værdi i dansk fodbold og det danske samfund er kolossal: Der er 126.000 frivillige i landets 1.650 klubber, der hver eneste dag yder en indsats og præsterer deres bedste for at få fodbolddanmark til at hænge sammen og som årligt lægger 17 millioner timer i dansk fodbold til en samlet værdi af fire milliarder kroner – hvis altså deres arbejdsindsats var lønnet. Takket være de frivillige i fodboldklubberne, er arbejdsindsatsen alene båret af glæde, passion og stolthed. Alt sammen til gavn for fremtidens fodboldstjerner og dem der sparker en smule skævt en gang imellem. Men også for samfundet i særdeleshed. For de frivillige påtager sig også et stort ansvar, når det kommer til integration, inklusion og sundere danskere.

De frivilliges indsats er også altgørende for, at DBU’s mange projekter kan lade sig gøre, når eksempelvis ’FC Prostata’, der er et rehabiliteringsforløb for mænd med prostatakræft, mødes og triller bold, eller når vi i samarbejde med Red Barnet hjælper børn, der er afskåret fra foreningslivet af enten sociale, økonomiske eller kulturelle årsager, til at blive en del af et givende fællesskab med ’Plads til Alle’.

2017 har været et fantastisk fodboldår. Både for vores to landshold men også for projekter som ’FC Prostata’, ’Fodbold Fitness’, ’Plads til Alle’ og andre projekter, hvor fodbold spiller sammen med sundhed, integration og social ansvarlighed.

Stort tillykke til alle, der sejrer i dansk fodbold.