250 ton gammelt kød.

Det blev det opsigtsvækkende fund, da Fødevarestyrelsens rejsehold lige før jul var forbi slagterikoncernen Skare Meat Packers.

Fødevarewatch skriver, at firmaet er blevet politianmeldt, og det gamle kød er blevet beslaglagt.

»Jeg må sige, at det er en sjælden sag. Jeg kan ikke komme på, at vi har fundet så store mængder gammelt kød, også i forhold til den manglende sporbarhed,« siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Det lyder videre, at det i sig selv ikke er ulovligt at have gammelt kød liggende, men det er ulovligt ikke at kunne fremvise dokumentation – og dermed såkaldt sporbarhed – på kødet.

Og det har Skare Meat Packers ikke kunnet, da firmaet ikke har gemt dokumentation på kød, der er mere end fem år gammelt. Fødevarestyrelsen har derfor beslaglagt alt det kød, der var fra før 2017.

Selve besøget fra kontrolmyndighederne hos slagterikoncernen i Vejen tog 12 timer og 40 minutter, og ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport blev der fundet entrecotesteaks fra 2014, striploinsteaks fra 2014, oksestriploin fra 2011 og Oksestege fra 2010.

'Under kontrollen oplyses det, at man ikke har sporbarhedsdokumentation på alle fødevarer, der er indkøbt for mere end fem år siden, og som opbevares på eksternt frysehus,' lyder det i kontrolrapporten.

Skare Meat Packers ligger i Vejen.
Skare Meat Packers ligger i Vejen. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Skare Meat Packers har fået en frist frem til 1. februar til at fremskaffe fakturaer for det gamle kød.

'Såfremt virksomheden ikke kan fremvise sporbarhedsdokumentationen for fødevarerne, kan Fødevarestyrelsen træffe afgørelse om påbud om destruktion,' som det lyder i kontrolrapporten.

Her fremgår det også, at kontrollanterne havde besvær med overhovedet at komme ind hos slagteriet. Der gik således 32 minutter, inden de fik lov at komme ind i produktionslokalerne.

'Der blev først givet adgang efter, at Fødevarerejseholdet havde kontaktet politiet telefonisk,' lyder det i kontrolrapporten:

'De tilsynsførende, der skulle ned i produktionen, var først inde i produktionen 52 minutter efter ankomst inde til receptionen.'

Det er ikke første gang, at slagterikoncernen er endt i en uheldig sag. Tilbage i 2006 trak det eksempelvis overskrifter, da der blev afsløret uoverenstemmelser med datomærkningerne. De principper, som selskabet havde fulgt, blev dog kort tid efter gjort lovlige.

Fødevarewatch har ikke kunnet få en kommentar fra Skare Meat Packers til den nye sag om det meget gamle kød. Over for Jyllands-Posten afviser direktør Kurt Skare dog, at virksomheden skal have ageret på kant med loven.

»Jeg forventer ikke, at vi bliver politianmeldt. Hvad skulle vi dog anmeldes for? Vi har ikke gjort noget forkert,« siger han til avisen.