Lederen af den tjetjenske eksilregering gæster Danmark i forbindelse med en international konference om Tjetjenien. Udenrigsministeren byder ham velkommen.

Den af Rusland eftersøgte tjetjenske leder, Akhmed Sakajev, gæster endnu engang Danmark.

Det sker i forbindelse med, at han deltager i en international konference om Tjetjenien og »mulige ændringer i Rusland«, som det fremgår af programmet.

Ahkmed Sakajev er leder af den tjetjenske eksilregering og lever i landflygtighed i Storbritannien, eftersom Rusland i årevis har forsøgt at få ham udleveret til retsforfølgelse. De russiske myndigheder mener, at Sakajev har stået bag omfattende terrorisme.

Sakajevs besøg på dansk jord har tidligere været årsag til diplomatisk kulde mellem Danmark og Rusland. Da seperatistlederen i 2002 gæstede den tjetjenske verdenskongres i København, blev han tilbageholdt af dansk politi, men domstolen afviste at udlevere Sakajev til Rusland på grund af manglende beviser. Det fik dengang den russiske præsident, Vladimir Putin, til at aflyse et planlagt besøg til Danmark.

Alligevel byder udenrigsminister Villy Søvndal (SF) Sakajev velkommen.

- Vi har en udstrakt grad af forsamlingsfrihed i Danmark. Den gælder også folk, der vil holde en konference om Tjetjenien-spørgsmål, så længe der er tale om en lovlig forsamling, siger Villy Søvndal ifølge DR Nyheder til Ritzau.

Putins kom med ni års forsinkelse på besøg i Danmark i april 2011, og Søvndal understreger, at han godt er klar over, den diplomatiske linegang det er, at have Sakajev på besøg.

- Vi må være opmærksomme på, at spørgsmål relateret til Tjetjenien og den tjetjenske eksilregering er følsomme for den russiske regering, udtaler udenrigsministeren.

Akhmed Sakajev var udenrigsminister i den tjetjenske seperatistregering, der havde magten i Tjetjenien 1990erne. I dag er den Moskva-venlige Ramzan Kayrov ved magten i Tjetjenien, og Sakajev har erklæret sig leder af eksilregeringen,