Hver ottende nyuddannede sygeplejerske oplever under jobsamtaler at blive spurgt om, hvorvidt man har børn, har planer om at få børn, og om man i givet fald har pasning til barnet. Danske Regioner tager afstand.

En ud af otte af de sygeplejersker, der siden maj er dimitteret fra landets sygeplejeskoler, har oplevet at blive spurgt om deres barselsplaner og pasningsmuligheder under en jobsamtale. Det viser nye tal fra Dansk Sygeplejeråd, skriver nyhedsbrevet Synergi.

Både Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner tager afstand fra metoden.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi i 2012 stadig oplever den slags kønsdiskrimination. Når en arbejdsgiver skal ansætte en sygeplejerske, så skal det ske på basis af sygeplejerskens faglige kompetencer. Ikke på baggrund af om han eller hun har børn eller planer om at få det, på samme måde som det heller ikke skal spille ind hvilken etnicitet eller seksualitet man har, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

- Det her er en åbenlys overtrædelse af ligebehandlingsloven, siger hun.

At så mange sygeplejersker oplever de ulovlige spørgsmål overrasker Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Det må jo ikke foregå, så det er et højt tal. Jeg vidste, at det foregik, men når det er hver ottende, så er det en udbredt praksis, og jeg er negativt overrasket. Det er en overtrædelse af det regelsæt, der foreligger, siger han.

Hos Danske Regioner er formand for Lønnings- og Takstnævn, Jens Stenbæk, ikke glad for tallene:

- Det er ikke i orden at der bliver spurgt om de her ting. Hvis man kommer i den situation, så vil jeg anbefale, at man lader være med at svare. På den måde kan man være sikker på, at det ikke bliver lagt til grund for ansættelsen. Hvis man spørger, om en ansøger har planer om at få børn, så er det helt klart en overtrædelse. Jeg håber ikke, det er noget der udvikler sig.

Undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd bygger på besvarelser fra 284 nyuddannede sygeplejersker.