Forsinkede tog, endeløs bilkø på autobahn og timelang ventetid ved check-in i lufthavnen. Her er de gode råd, hvis du vil godt af sted på din ferie.

En god begyndelse på sommerferien kræver planlægning. For tænker man sig ikke om, kan det, der skal være hygge og afslapning, let ende med stress og jag i en uendelig bilkø et sted i Tyskland eller i et kaostisk menneskemylder i en lufthavn.

I dag begynder danskerne for alvor at tage på sommerferie. Egen bil, fly og tog er de foretrukne transportformer. Hundredetusindvis af danskere skal flytte sig samtidig, og det giver traditionelt problemer.

Se videoen: BT var i lufthavnen da Malika og far skulle på første rejse siden mors død

Især ventetid i bilkøer vil sætte familie-sammenholdet på prøve. Frederik Valmin er feriekonsulent hos FDM. Ifølge ham kan de rejsende godt indstille sig på lange bilkøer på de tyske motorveje.

- Den værste trafik på de tyske motorveje vil være fredag (i dag, red.) og lørdag, hvor skandinaverne tager af sted på ferie, siger han.

Det kan lade sig gøre at undgå lange køer igennem Tyskland, men det kræver en smule planlægning. Frederik Valmins bedste råd er at udskyde afrejsen til efter weekenden.

Guide: Hvad gør man, når flyselskabet strejker?

- Vi anbefaler, at man kører mandag, tirsdag eller onsdag. Her vil der være mindst kø på de tyske motorveje. Det kan også være en god idé at køre om natten eller meget tidligt om morgenen, så man kører igennem vejarbejde og forbi storbyerne udenfor myldretiden, siger FDM-konsulenten.

De danskere, der krydser grænsen til Tyskland, vil formentlig blive ramt af køer ret tidligt på turen, hvis de ikke undgår de spidsbelastede tidspunkter.

Ved Hamborg er der et stort vejarbejde i gang, der først forventes færdigt i 2022.

- Trafikken kommer til at køre med 60 kilometer i timen i to spor. Og det store problem er, at der ikke er noget alternativ til den strækning med mindre man vil ud at køre på landevej, forklarer Frederik Valmin.

Men de gæster, der kommer med færgen til Puttgarden, bliver også ramt af vejarbejde lidt uden for Hamborg. Også her vil det kun være tilladt at køre 60 kilometer i timen. Ligesom alternative ruter inkluderer tysk landevejskørsel.

Selvom man kan havne i nogle lange køer på motorvejene i dag og i morgen, så er det ingenting i forhold til, hvad der venter i næste weekend. Her får tyskerne nemlig selv sommerferie. - Når både tyskerne og skandinaverne skal sydpå samtidig, så vil der blive trængsel på vejene, siger Frederik Valmin.

100.000 i lufthavnen

Det er ikke kun på motorvejene, at der kan forventes lange køer. I Københavns Lufthavn forventer man, at alene i dag vil op mod 100.000 mennesker rejse ud. Og det er mange flere end normalt.

Derfor opfordres folk, der skal ud at flyve, til at have rigeligt med tålmodighed i lufthavnen i dag. Ligesom der også opfordres til at følge forskellige råd for på den måde at få en behagelig oplevelse.

- Ret dig efter flyselskabernes anbefalinger om, hvornår du skal checke ind i lufthavnen. Lad være med at komme væsentligt tidligere eller senere, siger sikkerhedschef i Københavns Lufthavn Johnnie Müller.

Læs også: Det skal du ikke spise, inden du tager på stranden

En undersøgelse, som Wilkes danmarkspanel har foretaget for hotelkæden Scandic, viser, at halvdelen af danskerne søger udenfor landets grænser, når de skal på sommerferie. Derfor skal man heller ikke forvente at se togene i Danmark være propfyldte henover sommeren, fortæller Tony Bispeskov, trafikinformationschef hos DSB.

Men alligevel vil der blive en del forsinkelser på togene. - Vi kan se, at knap så mange rejser med tog om sommeren. Derfor benytter vi lejligheden til at lave en masse sporarbejde flere steder på Sjælland og i Jylland. Kun Fyn går fri denne sommer, siger han.

Tog:

Hos DSB forventer man ikke flere rejsende henover sommeren. Sommeren er nemlig den tid på året, hvor der er færrest, der kører med toget.

De få passagerer betyder til gengæld, at Banedanmark vælger sommersæsonen til at udføre sporarbejde. Derfor skal der indregnes ekstra rejsetid.

Sporarbejdet vil foregå flere steder på Sjælland og Jylland. Tjek på DSB.dk for at se, om sporarbejdet vil ramme dig.

Du kan også benytte dig af rejseplanen.dk eller app’en af samme navn, hvor eventuelle togbusser vil være medregnet i rejsetiden. Kan det virke uoverskueligt, så er der mulighed for at ringe til DSBs kundeservice på  70 13 14 15. Her kan du få svar på de spørgsmål, du har om din rejse.

Kilde: Tony Bispeskov, DSB

Bil:

Sommerferie og kø på de tyske motorveje går ofte hånd i hånd. Og det vil de med alt sandsynlighed også gøre denne sommer. På flere af de store, tyske motorveje er der vejarbejde i gang, og det vil resultere i kødannelser.

Planlæg turen, så du ikke kører på vejstrækninger med vejarbejde eller i storbyer midt i myldretiden.

Tag hjemmefra i begyndelsen af ugen. Mandag, tirsdag og onsdag er de mindst trafikerede dage. Kør af sted tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når der er færrest biler på vejen.

På ADAC.de, der er Tysklands største bilistforening, kan du se nyt om vejarbejde og bilkøer.

Det samme kan du på FDMs hjemmeside, der ligeledes laver prognoser for, hvordan trafikken kommer til at se ud ned igennem Tyskland.

Fra 1. juli skal du have en gul refleksvest i din bil, når du kører gennem Tyskland. Glemmer du den, er bøden 15 euro. I Frankrig, Italien og Spanien er det obligatorisk, at også passagerer i bilen har en sikkerhedsvest - og her er bøden højere for at have glemt den end i Tyskland.

FDM anbefaler, at vestene ligger i kabinen og ikke i bagagerummet, så man ikke skal ud af bilen for at få fat i dem.

Kilde: Frederik Valmin, FDM

Fly:

Mange tusinde danskere vil rejse ud fra Københavns Lufthavn i løbet af sommeren. Det betyder at køen til sikkerhedskontrollen bliver meget lang, og derfor kan de rejsende forvente at stå i kø i et godt stykke tid. Derfor råder sikkerhedschef Johnnie Müller de rejsende til at pakke rigeligt med tålmodighed i kufferten.

De rejsende kan selv hjælpe til for at mindske køen i lufthavnen.

Ret dig efter flyselskabernes anbefalinger i forhold til, hvornår du skal checke ind i lufthavnen. Lad være med at komme væsentligt for tidligt eller senere.

Inden de rejsende tager ud i lufthavnen, skal de sætte sig ind i, hvad man må have med i bagagen. Hvad der må være i den indskrevne bagage og hvad der må være i håndbagagen. Hvis man er forberedt, går det meget hurtigere.

Kilde: Johnnie Müller, Københavns Lufthavn