Trussel om økonomisk bod skal presse læger, der f.eks. er for svære at få fat i, bebuder regioner.

Landets praktiserende læger skal i større udstrækning kunne idømmes bøder og andre sanktioner, hvis det f.eks. er for svært for deres patienter at komme i kontakt med dem, hvis de forsømmer at efteruddanne sig, eller hvis de opkræver uberettiget store honorarer. Det skriver Berlingske.

Det mener Danske Regioner, der nu lægger op til en strammere kontrol med og styring af de ca. 3.500 praktiserende læger. I en kommende overenskomstaftale med lægerne kræver regionerne »bedre mulighed for at reagere direkte og iværksætte sanktioner over for læger, der ikke opfylder basisforpligtelserne, leverer en utilstrækkelig kvalitet eller på anden vis ikke lever op til forudsætningerne i aftalen«, fremgår det af en skrivelse til de praktiserende lægers organisation (PLO) forud for starten på overenskomstforhandlingerne.

- Vi har brug for bedre redskaber til at sikre tilgængeligheden for borgerne til lægeklinikkerne. Vi hører, at det nogle steder går lidt trægt på det felt, og dér vil sanktioner kunne hjælpe. Vi vil gerne have, at det er mere gennemsigtigt, hvad der foregår hos de praktiserende læger, siger formanden for Danske Regioners lønnings- og takstnævn Jens Stenbæk (V).

I regionerne henviser man bl.a. til en undersøgelse fra Region Hovedstaden tidligere på året, hvor opringninger til alle lægepraksisser i regionen viste, at praksis i 18 pct. af tilfældene ikke var tilgængelig, da der hverken kunne opnås kontakt eller relevant henvisning til f.eks. en anden læge. Ifølge regionerne flugter det ikke med lægernes forpligtigelse til, at patienterne skal kunne komme i kontakt med klinikken mellem klokken 8 og 16 på hverdage.

Tilsvarende viste en analyse fra Region Hovedstaden, at der også er stor forskel på tilgængeligheden, når det gælder brug af e-mailkonsultationer. Stadig flere læger anvender e-konsultationsydelsen, men det er relativt få, der tegner sig for størstedelen af konsultationerne.

Regionerne presser også på for at få større sikkerhed for, at lægerne er fagligt opdaterede og deltager i relevante efteruddannelsesforløb. De går også efter at få en mere direkte adgang til at reagere med sanktioner i »sager om misligholdelse af aftalen og konkrete økonomiske krav i forbindelse med afregnede ydelser.« Sanktionerne kan være i form af såvel irettesættelser som en økonomisk bod.

Sanktionsmuligheden findes allerede i det nuværende system, men skal i dag først igennem samarbejdsudvalg mellem lægerne og regionerne, hvor der skal forhandles og opnås enighed om dem, hvilket regionerne opfatter som en tung og omstændelig procedure. Det bør være et anliggende direkte mellem regionen og den enkelte læge, mener man.

Hos de praktiserende læger mener man, at regionerne med deres overenskomstkrav optræder »truende«, når de har så meget fokus på bl.a. sanktioner.

- Jeg er bekymret over, at de slår ned på noget som f.eks. telefontilgængelighed. Er det virkelig det vigtigste udtryk for, om en praktiserende læge er god eller ej? Vi har aldrig været tilbageholdende med at gribe ind overfor kolleger, når der har været problemer. Det virker som om, regionerne ikke længere gider at samarbejde, og at de alene vil bestemme, hvordan det skal foregå, siger PLO-formand Henrik Dibbern.