Fredag kan hun fælde Thorning. BT tegner her portrættet af den unge politiker med det store ansvar.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Karakterstærk og velformuleret toner Pernille Skipper (Ø) gang på gang frem i pressen, og trods sin unge alder og forholdsvis korte gang på Christiansborg var hun personen, der i december væltede daværende justitsminister Morten Bødskov for sin medvirken i PET-sagen.

I disse dage står hun igen med et kæmpe ansvar, da hun enten skal frede eller fælde landets fremmeste politiker, Helle Thorning Schmidt, efter statsministeren - muligvis - er blevet afsløret i at kende til forhold, der førte til netop Morten Bødskovs fald.

Men hvem er denne Pernille Skipper egentlig?

Hun er blot 29 år og har kunne kalde sig Folketingsmedlem i lidt over to år. Alligevel har den unge nordjyde på rekordtid markeret som en dygtig og veltalende politiker, der samtidig må siges at være ganske fotogen

Pernille Skipper er uddannet jurist og varetager blandt andet Enhedslistens retsordførerpost, hvilket gør hende til frontfigur og ikke mindst bøddel i henholdsvis Bødskov- og nu Thorning-sagen.

Men lad os lige spole tiden en smule tilbage. For den gode Skipper har ikke altid haft socialismen flydende i blodårerne. Som 15-årig var hun faktisk medlem af Venstres Ungdom, men medlemskabet blev en kort fornøjelse.

- Jeg var 15, og jeg er opdraget til at tage politisk stilling. Det var først, da jeg fik samfundsfag i gymnasiet, at jeg indså, at det slet, slet ikke var der, jeg hørte hjemme, har Pernille Skipper tidligere udtalt.

Det var i tiden på Aalborghus Gymnasium, at hun fandt et stabilt fodfæste i Enhedslisten, som hun i 2001 blev medlem af. Gymnasieuddannelsen blev fuldført i 2003, og efter ét sabbatår startede hun på juristuddannelsen, hendes drømmestudie.

I 2011 kunne hun kalde sig uddannet Cand.jur. og blev senere samme år valgt ind i Folketinget for Enhedslisten - opstillet i Fyns Storkreds.

Pernille Skipper meddelte efter det åbne samråd d.10. december 2013, at der ikke længere var tillid til Justitsminister Morten Bødskov.
Pernille Skipper meddelte efter det åbne samråd d.10. december 2013, at der ikke længere var tillid til Justitsminister Morten Bødskov. Foto: Keld Navntoft
Vis mere


Profil på rekordtid

Hurtigt er hun blevet én af sit partis profiler, hvor netop juristuddannelsen er kommet hende til gode. Det mener hvert fald medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse Line Barfod, der udover at være Pernille Skippers forbillede, også selv har samme uddannelse og har varetaget retsordførerposten i partiet.

- Hun er helt klart meget fair og grundig og ser samtidig sager fra begge parters side. Desuden er hun i stand til at oversætte jurasprog til almindeligt sprog, og så er hun i stand til at lytte til folks problemer, siger Line Barfod.

I pressen ser danskerne oftest en stålfast og kynisk Pernille Skipper. Men sådan er hun langt fra som person, fortæller Line Barfod.

- Hun kan være rolig og holde hovedet klar, men hun har også masser af humor. Hun forstår også den følelsesmæssig side, som man skal have for at være en god politiker, lyder det fra Line Barfod, der forstætter:

- Det er ikke kun på retsområdet, hun gør det godt. Hun har også socialområdet og mange andre, og hun er meget aktiv, ligesom hun sidder i partiets hovedbestyrelse og gør en stor indsats. Så hun er en bred politiker, der kan noget på mange felter.

Internt hos Enhedslisten overhalede Pernille Skipper sidste år sin jævnaldrende partifælde Johanne Schmidt-Nielsen i en urafstemning, og hun betragtes derfor som partiets spidskandidat ved næste folketingsvalg.

Et stort politisk talent

Trods Pernille Skippers unge alder har hun allerede været pålagt rollen som beslutningstager og hovedperson i en lang række store sager - vel at mærke uden at få store høvl for det.

- Det politiske talent er kolossalt stort. Man skal huske på, hvor kort tid hun har været i Folketinget, og hun gør det enormt godt. Lige præcis posten som retsordfører for et venstrefløjsparti er en svær post at løfte, men det formår hun i den grad, lyder det afsluttende fra Line Barfod.

Pernille Skipper er i dag bosat i København, og flere medier har tidligere skrevet, at hun privat har fundet sammen med DR-journalisten Oliver Routhe Skov. Intet er officielt.  Han er dog fra årsskiftet flyttet til USA for at være korrespondent.