Det vestjyske behandlingshjem for problembørn, Schuberts Minde, der er kendt fra tv, er langt fra den store pædagogiske succes, det giver sig ud for.

I realiteten har institutionen drevet flere unge ud på selvmordets rand, mens andre er rejst derfra med ar på sjælen.

Det siger en gruppe tidligere beboere. De har besluttet at stå frem efter at have set DRs dokumentarserie ’Kæft, trit og knus,’ som følger en gruppe unge, der bor på Schuberts Minde i dag. De seneste uger har seerne kunnet se adfærdsvanskelige børn og unge bliver opdraget med streng disciplin, konsekvens og kærlighed, men opførslen foran kameraet er en helt anden end virkeligheden, siger de tidligere anbragte.

I 2004 kastede Carina Fjord Pedersen sig ud fra sit værelse på Schubert Mindes første sal. Tre dage tidligere var et selvmordsforsøg med piller slået fejl.

Ville bare væk

- Jeg var desperat og ville bare væk. Jeg havde værelse lige ved kontoret, så jeg satte en pude i vinduet, så de ikke kunne høre det klapre, når jeg var sprunget. Det skulle nå at virke denne gang, fortæller den dengang 16-årige pige.

I dag har Carina Fjord Pedersen netop købt hus sammen med sin mand. Hun er lykkelig over, at selvmordsforsøgene slog fejl, men hun fortryder ikke, at hun sprang. Faldet fik nemlig hendes forældre til at fjerne hende fra Schuberts Minde, hvor hun var anbragt på grund af sociale vanskeligheder udløst af en kronisk psykisk lidelse.

Hun var længe glad for hjemmet, men da voksenlivet bankede på, gik alt skævt.

- Hele pædagogikken med ekstremt faste regler passer ikke til, at man gerne selv vil til at tage ansvar for sit liv. Jeg blev ulykkelig og følte mig kvalt, siger hun.

Carina Fjord Pedersen bakkes op af blandt andre 21-årige Nick Nedergaard. Han boede på Schuberts Minde i seks år frem til juni sidste år og husker tilbage på opholdet med blandede følelser.

Passer ikke til voksne

- Jeg mødte mange virkelig søde mennesker. Men når man bliver voksen, er det vanvittigt frustrerende, at det kun er personalets lov, der gælder. Forestil dig, hvor ydmygende det er at blive sendt i skammekrogen, siger han.

Schuberts Mindes forstander, Jørn Birk Nielsen, ønsker ikke at besvare kritikken mundtligt, men skriver i stedet i en mail:

- I enhver familie med teenage-børn vil der være uenighed/konflikter om, hvornår børn er modne nok til forskellige frihedsgrader, således også på Schuberts Minde. De fleste almindelige unge rebellerer mod regler og grænser, det samme opleves på Schuberts Minde.

Om Carina Fjord Pedersens to selvmordsforsøg skriver han kort:

- Mental sundhed forudsætter, at man ikke reagerer selvdestruktivt, når man uomgængeligt møder regler, grænser m.v. i samfundsliv, arbejdsliv og familieliv.