- Af svaret fremgår det, at er du enlig kontanthjælpsmodtager under 25 år, så kan det godt betale sig at at tage en uddannelse eller et lavtlønsjob. Har du børn, så kan det ikke betale sig. Er det socialt ansvarligt?, spørger Joachim B. Olsen, folketingsmedlem for Liberal Alliance.
- Af svaret fremgår det, at er du enlig kontanthjælpsmodtager under 25 år, så kan det godt betale sig at at tage en uddannelse eller et lavtlønsjob. Har du børn, så kan det ikke betale sig. Er det socialt ansvarligt?, spørger Joachim B. Olsen, folketingsmedlem for Liberal Alliance. Foto: Claus Bech

7.344 kroner hver måned.

Så meget giver et barn ekstra i kassen, hvis man er udeboende, enlig kontanthjælpsmodtager og under 25 år. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen som Beskæftigelsesministeriet har offentliggjort.

Ministeriet oplyser nu i et svar til Liberal Alliances Joachim B. Olsen, at en enlig kontanthjælpsmodtager under 25 år uden børn har et rådighedsbeløb pr. måned på 2208 kroner, mens en enlig kontanthjælpsmodtager under 25 år med ét barn har et rådighedsbeløb på 9.552 kroner pr. måned. En forskel på 7.344 kroner.

Det får Joachim B. Olsen til at råbe vagt i gevær:

- Den økonomiske gevinst ved at få et barn er stort. Det er betydeligt højere end i andre lande, og vi skal spørge os selv, om det er godt. Med de beløb er det muligt at leve et komfortabelt liv - og incitamentet til at tage en uddannelse forsvinder, siger Joachim B. Olsen til bt.dk.

Årsagen til at rådighedsbeløbet stiger er jo blandt andet, at der begynder at komme børnepenge og ekstra ydelser til enlige forsørgere. De ydelser får enlige i job også?

- Ja, men hvis en kontanthjælpsmodtager kommer i job, sker der typisk en reduktion i nogle af ydelserne. Samtidig skal vedkommende betale arbejdsmarkedsbidrag og transport til og fra arbejde. Derfor vil det ofte ikke kunne betale sig rent økonomisk at tage et arbejde, siger Joachim B. Olsen, der også mener, at ydelserne i Danmark ligger på et 'langt højere niveau end i andre lande, som vi sammenligner os med'. 

Rådighedsbeløbet vokser støt jo flere børn, den enlige kontanthjælpsmodtager har. Eksempelvis har en enlig kontanthjælpsmodtager under 25 år med fire børn et rådighedsbeløb på 18.942 kroner pr. måned. Ministeriet oplyser ikke, hvor mange kontanthjælpsmodtagere under 25 år, der har børn.

Det månedlige rådighedsbeløb er det beløb, som kontanthjælpsmodtageren har til rådighed efter antagelser om skat, husleje, el, vand og varme og eventuelle daginstitutions-udgifter, skriver ministeriet. Det fremgår ikke af Beskæftigelsesministeriets svar, hvor stor en del af rådighedsbeløbet, der stammer fra ydelser, som alle forældre - i job som uden job - får.

Hos Enhedslisten tager arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl det helt roligt efter at være blevet forelagt tallene. Han finder det helt rimeligt, at det månedlige rådighedsbeløb vokser, når der kommer børn til verden.

- Der er intet problematisk i, at vi tager hensyn til folk med børn. Det er ikke til at holde ud at tænke på, hvis forældrenes situation rammer børnene, siger han til bt.dk.

Han tager samtidig afstand fra Joachim B. Olsens udsagn om, at incitamentet til at tage en uddannelse forsvinder, når rådighedsbeløbet stiger med 7344 kroner om måneden.

- Jeg tror ikke på, at vi kan piske folk til at tage en uddannelse. Det handler om mere og andet end økonomi, og jeg giver ikke meget for den form for incitaments-debat. Det gælder om at lave en helhedsorienteret indsats, hvor vi hjælper folk, der har brug for det, siger Christian Juhl.

Tallene viser også, at der er stor forskel på det månedlige rådighedsbeløb, hvis der er tale om par under 25 år på kontanthjælp uden børn og med børn. Uden børn har parret 5.610 kroner, mens beløbet vokser til 13.730 kroner, hvis der er et barn i husstanden. En forskel på 8.120 kroner.

Er det rimeligt, at rådighedsbeløbet for en forsøger under 25 stiger med 7.344 kroner? Deltag i debatten herunder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.